Produkty zbożowe - dlaczego są takie ważne w naszej diecie?


Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia opublikowanymi przez IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) produkty z ziaren zbóż powinny stanowić jeden z elementów większości spożywanych w ciągu dnia posiłków. Ważne jest aby były to produkty z pełnego przemiału [1].

Produkty zbożowe to artykuły żywnościowe będące głównym źródłem węglowodanów w diecie człowieka. Mają także znaczący udział w dostarczaniu białka roślinnego, którego zawartość w tych produktach waha się na poziomie od 5 do 15%. Ponadto są dobrym źródłem wielu składników mineralnych, jak żelazo, magnez, cynk, miedź, potas i fosfor oraz witamin – szczególnie z grupy B, jak witamina B1, B2, PP, czy kwas foliowy, ale również witaminy E [1,2,3].   



Dlaczego tak istotną kwestią jest wybieranie produktów pełnoziarnistych?

Produkty zbożowe nieoczyszczone (pełnoziarniste) są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego w porównaniu z ich oczyszczonymi kolegami [2,3,4]. Jak dokładnie wyglądają te różnice? Spójrzmy na poniższe tabelki [5]:


Zwróćcie uwagę, że chleb żytni jasny (oczyszczony) charakteryzuje się nawet gorszym składem niektórych witamin i składników mineralnych niż chleb baltonowski (pszenny- oczyszczony).

Pamiętajmy, że……
·     chleb pełnoziarnisty = chleb razowy, a taki chleb nie jest oczyszczany z łuski i zarodka (najbardziej wartościowych elementów ziarna); chleb razowy może być zarówno pszenny, jak i żytni, po prostu musi być wypiekany z nieoczyszczonej mąki

·  chleb wieloziarnisty ≠  chleb razowy - słowo „wieloziarnisty” oznacza po prostu, iż podczas wypieku do takiego chleba dorzucono  dodatki w postaci ziaren np. słonecznika

·   chleb żytni   chleb razowy - to czy chleb nazywamy razowym czy też nie jest uzależnione od stopnia oczyszczenia mąki, której użyto do jego wypieku. Można zatem wyróżnić chleb żytni oczyszczony oraz chleb żytni razowy. Samo określenie „chleb żytni” nie mówi nam nic o stopniu jego przetworzenia (oczyszczenia).



Spożywanie odpowiednich ilości błonnika pokarmowego przynosi nam liczne korzyści, m.in.[2,3,4]: 

·         poprawia efektywność trawienia i wchłaniania,
·         powoduje szybsze odczuwanie sytości po posiłku,
·         pobudza ukrwienie jelit i usprawnia naszą perystaltykę,
·  jest czynnikiem chroniącym przed zaparciami, chorobą uchyłkowatą jelit, polipami przewodu pokarmowego, żylakami odbytu,
·         zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych przewodu pokarmowego,
·    zmniejsza jelitowe wchłanianie substancji  toksycznych (np. niektórych metali ciężkich oraz toksyn produkowanych przez bakterie),
·         obniża stężenie cholesterolu we krwi,
·         zwiększa wydalanie tłuszczów z organizmu,
·         spowalnia wchłanianie kwasów tłuszczowych,
·         powoduje zwolnienie tempa wchłaniania glukozy,
·         pobudza wydzielanie śliny działającej ochronnie na nasze zęby
·   zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym m.in.: chorobom układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórym nowotworom


Dla dociekliwych:

O błonniku i nowotworach z badań:

W 2013 roku opublikowana została praca [6], w której wzięto na celownik wpływ spożycia błonnika na ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka. Badacze przeanalizowali wyniki 21 badań dotyczących tego tematu i stwierdzili, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego o 10g / dobę powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego nawet o 44%. 

Prowadzone były również badania nad związkiem pomiędzy ilością spożywanego błonnika pokarmowego a ryzykiem zachorowania na raka piersi. W jednym z artykułów [7] eksperci porównali efekty 10 przeprowadzonych wcześniej badań, w których uczestniczyło ponad 700 000 kobiet, przy czym spośród nich diagnozę nowotworu piersi postawiono u niespełna 16 848 kobiet. Wnioski z badania były następujące:

I.  pośród kobiet, których dieta charakteryzowała się większymi ilościami błonnika pokarmowego odsetek zachorowań na raka piersi był niższy aż o 11% w porównaniu do kobiet, które spożywały mniejsze ilości tego składnika,

II.    zwiększenie spożycia włókna pokarmowego (błonnika) o 10g / dobę powoduje obniżenie ryzyka zachorowania na chorobę nowotworową piersi o 7%.




Jak zwiększyć ilość błonnika w naszej diecie - wskazówki praktyczne:

1.       Zamień spożywane zwyczajowo oczyszczone produkty zbożowe na produkty z pełnego ziarna.
2.       Zamień zatem:
·         chleb pszenny z mąki oczyszczonej („jasne”) na chleb razowy lub chleb typu graham
·         bułki pszenne, kajzerki na grahamki
·         płatki kukurydziane/ słodkie płatki na płatki owsiane, żytnie, gryczane, orkiszowe
·         ryż biały na ryż brązowy
·         drobne kasze (manna, krakowska) na grube kasze (pęczak, gryczana)
·         makarony z mąki oczyszczonej ( „jasne”) na makarony razowe („ciemne”)
·         mąkę pszenną (typ 550) na mąkę razową (typ 2000), graham (typ 1850), orkiszową (typ 750 i wyżej)
3.       Włącz do diety:
·         siemię lniane
·         otręby pszenne, owsiane, żytnie
·         zarodki pszenne
4.       Zrezygnuj ze spożywania:
·         wafli ryżowych
·         ryżu dmuchanego
·         chrupków kukurydzianych
·         pieczywka chrupkiego
·         pieczywa cukierniczego typu chałka

Źródła:
1.        http://www.izz.waw.pl/pl/
2.        Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. Wyd. PWN, Warszawa 2010
3.        Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL, 2009
4.        Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63
5.     Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych I typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, 2012, wyd. 6
6.        Zhang Z.,   Xu G., Ma M. et al. Dietary Fiber Intake Reduces Risk for Gastric Cancer: A Meta-analysis. Gastroenterol 2013, 145: 113-120
7.        Dong J.Y., He K., Wang P. et al. Dietary fiber intake and risk of Brest cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr 2011, 94: 900-905



Komentarze

Popularne posty

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?