Jajka – mały poradnik - jakie wybierać i jak jeść?



Jakość jaj (wartość odżywcza oraz ich skład) uzależniona jest od wielu czynników, w tym od:
  • czynników genetycznych (gatunek, rasa kury),
  • wieku kury,
  • składu pożywienia jakim karmione są nioski oraz
  • czynników środowiskowych.

Niestety na większość tych czynników jako konsumenci nie mamy wpływu….

A zatem….

Co dla nas powinno być najważniejsze?

Po pierwsze najważniejsze jest to aby jajko było ŚWIEŻE.
Po drugie spożycie SUROWYCH JAJ wiąże się z ryzykiem zakażenia salmonellą, jednak jeśli zależy nam na przygotowaniu potrawy z surowym jajem problem ten możemy w prosty sposób rozwiązać. Wystarczy WYPARZYĆ JAJKO poprzez włożenie go na kilka sekund do wrzącej wody.
Najzdrowszym rozwiązaniem wydają się być JAJA NA MIĘKKO gdyż w takich warunkach dość krótkiego gotowania (3-4 min) na pewno pozbędziemy się ryzyka zakażenia salmonellą, a jednocześnie zachowamy większość wartościowych składników jaja.
JAJA NA TWARDO są natomiast ciężej strawne niż jaja na miękko.
ZBYT DŁUGIE GOTOWANIE (>10min) sprawia, iż tracimy prawie POŁOWĘ WITAMIN !!! - zatem tego powinniśmy unikać.


Jak ocenić świeżość jaja? – Istnieją dwa bardzo proste sposoby:

1. TEST WODNY – metoda polega na zanurzeniu jaja w szklance z zimną wodą i obserwowaniu stopnia zanurzenia jaja. W jaju pod skorupką przy jego szerszej podstawie znajduje się tzw. komora powietrzna. Komora powietrzna w miarę starzenia jaja powiększa się dlatego jajo zaczyna coraz bardziej unosić się w wodzie i wypływać na powierzchnię. Oceniamy zatem położenie jaja:
  • Jajo świeże – od zniesienia do 7 dni - będzie leżało poziomo na dnie szklanki
  • Jajo 7–14 dni – powoli zaczyna się unosić do góry 
  • Jajo 14–30 –dniowe – „staje dęba” – unosi się poziomo, ale jego węższy czubek        styka się z dnem szklanki
  • Jajo stare – powyżej 30 dni – pływa na powierzchni 


      2. OCENA ŚWIEŻOŚCI JAJA PRZY WYBICIU ZE SKORUPKI – metoda polega na wybiciu jaja na płaską powierzchnię i ocenie wyglądu białka i żółtka, przy czym:

Czy barwa żółtka i kolor skorupki ma znaczenie?

Barwa żółtka – naturalnie za żółtą barwę żółtka odpowiadają głównie zawarte w nim barwniki – ksantofile, które mają korzystny, ochronny wpływ na komórki. Jednak cecha jaj, jaką jest barwa żółtka w głównej mierze zależy od sposobu żywienia niosek, w związku z czym można ją modyfikować poprzez stosowanie różnego rodzaju pasz i tak np.:
  • pasza na bazie pszenicy lub jęczmienia à jasnożółty odcień żółtka
  • pasza na bazie kukurydzy à intensywnie żółty odcień żółtka
  • pasza z dodatkiem ekstraktu z nagietka à intensywnie pomarańczowy odcień żółtka
  • pasze z dodatkiem karotenoidów à intensywnie żółty odcień żółtka.

A zatem intensywna barwa żółtka wcale nie musi świadczyć o wysokiej zawartości w nim korzystnych ksantofili, więc nie mówi nam nic o jakości jaja.


Kolor skorupki jaj kurzych jest cechą warunkowaną genetycznie, zatem zależy od rasy kur. Upraszczając można określić, że jaja od ciemno upierzonych kur są ciemniejsze, jaja nosek o jasnym upierze­niu nieco bledsze, a jaja od białych kur białe. Na kolor skorupki nie wpływa rodzaj karmy jaką żywiona jest kura, , ani też rodzaj chowu kury, a zatem kolor skorupki nie wpływa na jakość jaja i nie jest to cecha, którą powinniśmy się kierować przy wyborze jajek. 

Ile i jak gotować jajka?

  • 2 min? à za krótko à nawet jeśli chcemy jajko na miękko, gdyż białko może być jeszcze surowe
  • 12 min? à za długo à takie jajko staje się ciężkostrawne i może wywoływać zgagę


Zapraszam również do przeczytania - Jajka – produkt wartościowy czy zagrażający zdrowiu? 😏

Literatura:
  1. Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska- Radziejewska R.: Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90): 29-41
  2. Kowaliszyn B., Sitkowska B., Mroczkowski S.: Wiedza i przekonania konsumentów na temat jaj kurzych. Przegląd hodowlany, 2012 nr 7-9/2012
  3. Celejowa I.: Klucz do zdrowego żywienia.Oficyna Wydawnicza ABA 2001r.
  4. Celejowa I.: Zdrowie przez cały rok. Oficyna Wydawnicza Szczepan Szymański W-wa 1995



Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą