Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą


Sezon na szparagi w trakcie…. Ale jak wiemy jest on bardzo krótki. Smakiem szparagów możemy się rozkoszować maksymalnie do połowy lipca, zatem korzystajmy póki możemy 😃. Przedstawiam mój kolejny pomysł na danie ze szparagami w roli głównej – Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą.
Tak przygotowane szparagi możemy zaserwować sobie zarówno na kolację, jak również jako element dania obiadowego. W obu przypadkach powinniśmy jednak zadbać o dodatek:
  1. produktu zawierającego węglowodany złożone (np. w postaci pełnoziarnistego pieczywa, razowych grzanek, brązowego ryżu czy pełnoziarnistego makaronu);
  2. świeżych, surowych warzyw (np. pomidora, papryki).
W wersji bardziej fit zamiast szynki parmeńskiej użyjcie szynki z piersi kurczaka bądź indyka.
P.S. Ja osobiście wypróbowałam obie wersje i muszę przyznać, że jak dla mnie wersja fit jest smaczniejsza, zatem i Wam tą opcję gorąco polecam 😉

Jeśli chcecie dowiedzieć się co nieco o składnikach jakie znajdują się w szparagach, czy są zdrowe i kto powinien je spożywać to zapraszam TUTAJ !!!  



Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą



Składniki (na 4 porcje):
  • Szparagi zielone – 1 pęczek (16 sztuk)
  • Ser Mozzarella – ½ kulki (ok. 63g)
  • Szynka parmeńska lub w wersji bardziej fit- szynka drobiowa – 8 plasterków (po jednym plasterku na 2 sztuki szparagów)
  • Tymianek - najlepiej świeży, ale jeśli nie mamy możemy użyć suszonego

Składniki na sos:

  • Jogurt naturalny – 1 opakowanie (150g) 
  • Musztarda sarepska – 1-2 łyżeczki
  • Miód – 1/3 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Szczypiorek, świeży – 2 łyżki pęczku
  • Natka pietruszki, świeża – 3 łyżki
  • Oregano, tymianek – po pół łyżeczki
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, oczyszczamy, odłamujemy/odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając od główki ku dołowi (jeśli szparagi, którymi dysponujemy są cienkie lub średniej grubości to nie ma konieczności ich obierania).
  2. Szparagi gotujemy w wodzie przez ok. 8 minut sprawdzając ich miękkość widelcem (powinny być ugotowane na półtwardo, gdyż potem będą jeszcze pieczone, ważne aby nie były rozgotowane bo będą się rozpadały)  wskazówki jak przygotować i gotować szparagi znajdziesz TUTAJ !!! 
  3. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Na plasterek szynki wykładamy odrobinę startej mozzarelli i posypujemy świeżym tymiankiem, następnie układamy 2 szparagi i całość zwijamy w rulon . Podobnie postępujemy z resztą szparagów.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy bardzo cieniutko olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i układamy w nim szparagi.
  6. Pieczemy, aż ser się rozpuści tzn.  ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220⁰C.
  7. W tym czasie przygotowujemy sos. Jogurt naturalny łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, posiekanymi szczypiorkiem i natką. Doprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem
  8. Zapieczone z mmozarellą i szynką szparagi polewamy przygotowanym sosem.    



Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami oraz pełnoziarnistym pieczywkiem lub pełnoziarnistymi grzankami ziołowo -czosnkowymi (oczywiście przygotowanymi samodzielnie – wystarczy, że razowe pieczywo posmarujemy delikatnie oliwą z oliwek wymieszaną uprzednio z ziołami oraz odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, a tak przygotowany chlebek podpieczemy w piekarniku i grzanki gotowe).



SMACZNEGO 😊🍴



Dla zaspokojenia ciekawości...

Wartości odżywcze 1 porcji (2 x 2 szparagi):




Jedna porcja (2 x 2 szparagi) dostarczy nam sporej ilości białka, błonnika pokarmowego oraz potężnej "dawki" witamin i minerałów.
Dzięki niej realizujemy w 50% nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy i witaminę C !!!  🍴


Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.