Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą
Sezon na szparagi w trakcie…. Ale jak wiemy jest on bardzo
krótki. Smakiem szparagów możemy się rozkoszować maksymalnie do połowy lipca,
zatem korzystajmy póki możemy 😃. Przedstawiam mój kolejny pomysł na danie ze
szparagami w roli głównej – Szparagi
zapiekane z szynką i mozzarellą.
Tak przygotowane szparagi możemy zaserwować sobie zarówno na
kolację, jak również jako element dania obiadowego. W obu przypadkach powinniśmy jednak zadbać o dodatek:
- produktu zawierającego węglowodany złożone (np. w postaci pełnoziarnistego pieczywa, razowych grzanek, brązowego ryżu czy pełnoziarnistego makaronu);
- świeżych, surowych warzyw (np. pomidora, papryki).
W wersji bardziej fit
zamiast szynki parmeńskiej użyjcie szynki z piersi kurczaka bądź indyka.
P.S. Ja osobiście wypróbowałam obie wersje i muszę przyznać,
że jak dla mnie wersja fit jest smaczniejsza, zatem i Wam tą opcję gorąco
polecam 😉
Jeśli chcecie dowiedzieć się co nieco o składnikach jakie znajdują
się w szparagach, czy są zdrowe i kto powinien je spożywać to zapraszam TUTAJ !!!
Szparagi zapiekane z
szynką i mozzarellą

- Szparagi zielone – 1 pęczek (16 sztuk)
- Ser Mozzarella – ½ kulki (ok. 63g)
- Szynka parmeńska lub w wersji bardziej fit- szynka drobiowa – 8 plasterków (po jednym plasterku na 2 sztuki szparagów)
- Tymianek - najlepiej świeży, ale jeśli nie mamy możemy użyć suszonego
Składniki na sos:
- Jogurt naturalny – 1 opakowanie (150g)
- Musztarda sarepska – 1-2 łyżeczki
- Miód – 1/3 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Szczypiorek, świeży – 2 łyżki pęczku
- Natka pietruszki, świeża – 3 łyżki
- Oregano, tymianek – po pół łyżeczki
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, oczyszczamy, odłamujemy/odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając od główki ku dołowi (jeśli szparagi, którymi dysponujemy są cienkie lub średniej grubości to nie ma konieczności ich obierania).
- Szparagi gotujemy w wodzie przez ok. 8 minut sprawdzając ich miękkość widelcem (powinny być ugotowane na półtwardo, gdyż potem będą jeszcze pieczone, ważne aby nie były rozgotowane bo będą się rozpadały) ⇨ wskazówki jak przygotować i gotować szparagi znajdziesz TUTAJ !!!
- Ser mozzarella
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na plasterek szynki wykładamy odrobinę startej mozzarelli i posypujemy świeżym tymiankiem, następnie układamy 2 szparagi i całość zwijamy w rulon . Podobnie postępujemy z resztą szparagów.
- Naczynie żaroodporne
smarujemy bardzo cieniutko olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i układamy w
nim szparagi.
- Pieczemy, aż ser się rozpuści tzn. ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220⁰C.
- W tym czasie przygotowujemy sos. Jogurt naturalny łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, posiekanymi szczypiorkiem i natką. Doprawiamy pieprzem, oregano i tymiankiem
- Zapieczone z mmozarellą i szynką szparagi polewamy przygotowanym sosem.
Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami oraz pełnoziarnistym pieczywkiem lub pełnoziarnistymi grzankami ziołowo -czosnkowymi (oczywiście przygotowanymi samodzielnie – wystarczy, że razowe pieczywo posmarujemy delikatnie oliwą z oliwek wymieszaną uprzednio z ziołami oraz odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, a tak przygotowany chlebek podpieczemy w piekarniku i grzanki gotowe).
SMACZNEGO 😊🍴
Dla zaspokojenia ciekawości...
Wartości
odżywcze 1 porcji (2 x 2 szparagi):
Jedna porcja (2 x 2 szparagi) dostarczy nam sporej ilości białka, błonnika pokarmowego oraz potężnej "dawki" witamin i minerałów.
Dzięki niej realizujemy w 50% nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy i witaminę C !!! 🍴
Dzięki niej realizujemy w 50% nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy i witaminę C !!! 🍴
Komentarze
Prześlij komentarz