Jajka – produkt wartościowy czy zagrażający zdrowiu?
W Polsce spożycie jaj utożsamiane jest z konsumpcją jaj
kurzych, znacznie rzadziej sięgamy po jaja innych ptaków, jak kaczki, indyki,
gęsi, perliczki. Dlatego w dzisiejszym artykule skupimy się na jajach kurzych 😉🍳
Jaja stanowią produkt powszechnie stosowany w naszych
kuchniach.
Jednak od kilku lat docierają do nas z różnych źródeł
kontrowersyjne opinie na temat spożycia jajek i ich wpływu na nasze zdrowie. Z jednej strony słyszymy, iż
powinniśmy ograniczyć ich spożycie z uwagi na zawarte w nich duże ilości
tłuszczu i cholesterolu, jak również ich wysoką kaloryczność. Z drugiej strony
słyszymy, iż najnowsze badania pokazują same korzystne właściwości jaj.
A jak to z tymi
jajkami jest naprawdę?
Co kryją w sobie jaja?
Czy jedzenie jajek wywiera korzystny efekt
na nasze zdrowie? Czy też może jajka powinniśmy spożywać tylko od święta?
Czy jaja podwyższają cholesterol?
Czy są jakieś zalecenia co do ilości
spożywanych jaj?
Dla kogo są wskazane, a kto powinien je
ograniczać?
Zacznijmy po kolei….
Co kryją w sobie jaja?
Jaja kurze to bardzo
cenny produkt spożywczy. Najprostszy i najbardziej przekonywujący argument?
Zastanówmy się….
Z
zapłodnionego jaja kurzego po ok. 18-21 dniach rozwija się żywy, w pełni
wykształcony młody organizm. W czasie swojego rozwoju „zarodek” nie jest
dokarmiany z zewnątrz, jak ma to miejsce w przypadku rozwoju małego człowieczka
w brzuchu matki (krążenie pępowinowe), a zatem w przypadku kurczaka wszystkie
składniki niezbędne do powstania nowego życia muszą znajdować się w jaju. To dowodzi, iż jajo jest bogactwem wielu wartościowych
składników.
Jajo kurze składa się z trzech
podstawowych struktur:
- białka (stanowiącego ok. 58-63% masy jaja),
- żółtka (stanowiącego ok. 27,5-31%)
- skorupki (stanowiącej ok. 9,5- 11%).
Każdą z tych części charakteryzuje nieco odmienna wartość
energetyczna i odżywcza.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 1
jajka ważącego ok. 55g (rozmiar M) wynosi ok. 76 kcal. Przy czym warto podkreślić, iż białko jest znacznie mniej kaloryczne od żółtka (1 białko – ok.
18 kcal, 1 żółtko – ok. 57 kcal), co spowodowane jest tym, iż w
żółtku znajdują się znacznie większe ilości tłuszczów w porównaniu do białka.
Jaja są doskonałym
źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego BIAŁKA, które stanowi ok. 12,5%
masy jaja. Białko zawarte w jajach odznacza się najwyższą wartością odżywczą pośród wszystkich produktów
zwierzęcych. Dwie organizacje – WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i
FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) uznały
białko jaja za wzorzec („ideał”) na podstawie którego ocenia się wartość
odżywczą białek pochodzących z innych produktów. Warto również zauważyć, że częścią jaja, która charakteryzuje się większą zawartością białka jest
żółtko, a nie białko jaja.
Zawartość WĘGLOWODANÓW
w jajku jest minimalna, przy czym nieco większe ich ilości znajdziemy w
białku jaja w porównaniu do żółtka.
TŁUSZCZE zawarte są przede wszystkim w
żółtku jaja, białko zawiera tylko śladowe ich ilości.
Tłuszcze
żółtka odznaczają się korzystnym składem
kwasów tłuszczowych, gdyż przeważają
nienasycone kwasy tłuszczowe,
których jest dwukrotnie więcej niż tłuszczów nasyconych.
Co
więcej jaja są bogatym
źródłem kwasu arachidonowego oraz dokozaheksaenowego (DHA), które mają
duże znaczenie dla prawidłowego wzrostu niemowląt i budowy ich centralnego
układu nerwowego [2013].
Jaja
odznaczają się dość wysoką zawartością
cholesterolu – jedno średniej wielkości jajo dostarcza ok. 200mg cholesterolu, przy
czym należy pamiętać, iż składnik ten znajduje się jedynie w żółtku jaja. Białko jaja nie zawiera cholesterolu. Wpływ
cholesterolu z jaj na poziom tego składnika we krwi nie jest jednak tak
negatywny jak na początku sądzono (o tym w dalszej części artykułu).
Jaja
są również cennym źródłem WITAMIN I
SKŁADNIKÓW MINERALNYCH.
Dostarczają
pewnych ilości wszystkich witamin poza witaminą C. W większych ilościach w
jajach znajdziemy witaminę A, D, E, K, B1,
B2, B6, Foliany, B12, Niacynę, Biotynę
przy czym witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) znajdziemy wyłącznie
w żółtku jaja. Składniki mineralne występujące w jaju w znaczących ilościach
to: Żelazo, Wapń, Fosfor, Potas, Magnez,
Selen, Jod, Cynk, Chlor.
W jaju znajdziemy również całe mnóstwo SUBSTANCJI AKTYWNYCH BIOLOGICZNIE (tzn. korzystnie oddziaływujących
na nasze zdrowie). Są to m.in.:
- LUTEINA i ZEAKSANTYNA – substancje te zawarte w żółtku chronią przed promieniowaniem słonecznym, korzystnie oddziałują na nasz wzrok zapobiegając rozwojowi zaćmy i degeneracji plamki żółtej (choroby postępującej wraz z wiekiem prowadzącej do nieodwracalnej utraty wzroku); Co ważne – luteina z jaja jest 3x lepiej przyswajalna przez człowieka niż z innych źródeł!!!
- LECYTYNA – jest elementem odgrywającym istotną rolę w budowie błon biologicznych oraz w prawidłowym transporcie składników, pełni także ważną funkcję w przemianach tłuszczów, i dzięki swoim właściwościom zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, przez co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
- CHOLINA – niegdyś nazywana witaminą B4 to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz naszej pamięci, wykazano również jej ważne znaczenie dla procesu uczenia się oraz właściwości chroniące przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera; dieta bogata w cholinę zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka piersi;
- CYSTATYNA, FOSFOLIPIDY, LIZOZYM, KOLAGEN, IMMUNOGLOBULINA Y, RETINOL - dzięki tym składnikom jaja mogą mieć swój udział w zapobieganiu oraz wspomaganiu leczenia, takich chorób jak niektóre nowotwory, choroby tkanki łącznej, schorzenia neurodegeneracyjne, choroby układu sercowo-naczyniowego, infekcje oraz zaburzenia funkcjonowania narządu wzroku.
Jakość jaj (wartość
odżywcza oraz ich skład) uzależniona
jest od wielu czynników, w tym od: czynników genetycznych (gatunek,
rasa kury), wieku kury, składu pożywienia jakim karmione są
nioski oraz czynników środowiskowych.
Czy jedzenie jajek
wywiera korzystny efekt na nasze zdrowie?
Czy też może jajka powinniśmy
spożywać tylko od święta?
Myślę, iż po przeczytaniu o tym co kryją w sobie jaja nikt
nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że jaja to produkt zawierający całe mnóstwo składników wspierających nasze
zdrówko.
Ale…. Co z cholesterolem?
Czy jaja podwyższają cholesterol?
Ponad 40 lat temu Stowarzyszenie Kardiologów USA (AHA –
American Health Association) wydało rekomendacje żywieniowe, w których widniał
zapis, że nie należy spożywać więcej niż 3 jaja na tydzień z uwagi na zawartość
w nich dużych ilości cholesterolu. Uważano wtedy, iż cholesterol pokarmowy
wpływa na podwyższoną zawartość cholesterolu w osoczu krwi. Wówczas właśnie
pojawiły się nasze obawy co do tego, iż spożywanie większych ilości jaj może
negatywnie działać na nasze zdrowie skutkując zwiększonym ryzykiem chorób
układu sercowo-naczyniowego.
Od
tego czasu w różnych krajach przeprowadzono
bardzo liczne badania nad cholesterolem i
jajkami, które zmieniły nieco podejście do spożycia jaj. Choć wyniki badań nie są jednoznaczne, duża
część z nich nie potwierdza tezy, iż większe spożycie jaj u osób zdrowych miałoby
wiązać się z większym ryzykiem chorób układu- krążenia.
Dlatego
również w 2006 roku AHA zrewidowało
swoje wcześniejsze zalecenia i aktualnie
nie wymienia jajek jako produktu, którego spożycie w diecie należy ograniczać i
nie uważa też ich za czynnik zwiększający ryzyko chorób układu krążenia, choć
wciąż zaleca ograniczenie spożycia
cholesterolu < 300mg/ dobę (dla osób zdrowych) oraz < 200mg/ dobę (dla osób chorujących na cukrzycę, osób z
hipercholsterolemią oraz osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych).
Podobne
zdanie podzielają również inne liczące się na świecie organizacje – większość z nich nie zaleca
obecnie żadnych ograniczeń dotyczących ilości spożywanych jajek, a niektóre z
nich sugerują jedynie kontrolę spożywanego cholesterolu.
Wielu naukowców skłania się ku
stwierdzeniu, że nie należy oceniać poszczególnych składników odżywczych
oddzielnie, ale badać wpływ danego produktu, a nawet diety jako całości.
Poszczególne składniki mogą wywierać bowiem przeciwstawne działania, których
efekt może się niwelować. Dlatego rozpatrywanie spożycia jajek tylko pod
względem zawartości w nich cholesterolu może być zbyt dużym uproszczeniem.
Co
więcej okazuje się, iż cholesterol
pochodzący z diety ma prawdopodobnie niewielki wpływ na wzrost jego stężenia we
krwi.
Czy są jakieś
zalecenia co do ilości spożywanych jaj?
Dla kogo są wskazane,
a kto powinien je ograniczać?
Chociaż wyniki prowadzonych
dotychczas badań nie były jednoznaczne to wydaje się, iż u ludzi zdrowych
spożycie większej ilości jaj (wg niektórych badań nawet 1 jajko/dzień) nie
powoduje zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia, zatem u osób zdrowych ograniczenie do 1 jaja/ dzień wydaje się wystarczające.
Nieco inaczej sytuacja wygląda w
przypadku osób chorych. U osób z chorobami układu krążenia, z
cukrzycą typu 2, ze stanem przedcukrzycowym, otyłych, z zespołem metabolicznym,
zaburzeniami gospodarki lipidowej, czyli mającymi podwyższone stężenie
cholesterolu, trój glicerydów uzasadnione wydaje się ograniczenie spożycia jaj
tak, aby dzienne spożycie cholesterolu nie przekraczało 200mg/d (pamiętajmy
iż 1 jajo dostarcza nam ok. 200mg cholesterolu, a spożywamy przecież również
cholesterol z innymi produktami niż tylko jaja).
Literatura:
- Zdrojewicz Z., Herman M., Starostecka E.: Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych. Postępy Hig Med. Dosw, 2016; 70:751-759
- Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska- Radziejewska R.: Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90): 29-41
- Kowaliszyn B., Sitkowska B., Mroczkowski S.: Wiedza i przekonania konsumentów na temat jaj kurzych. Przegląd hodowlany, 2012 nr 7-9/2012
- Glibowski P., Tomasiak N.: Choroby układu krążenia a spożycie jaj. Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015; 1: 81-87
- Clayton Z, Fusco E, Kern M, Egg Consumption and Heart Health: A Review,, Nutrition (2017), doi: 10.1016/j.nut.2016.12.014
- Lemos B.S. , Medina-Vera I., Blesso C.N., Fernandez M.L.: Intake of 3 Eggs per Day When Compared to a Choline Bitartrate Supplement, Downregulates Cholesterol Synthesis without Changing the LDL/HDL Ratio. Nutrients 2018, 10, 258; doi:10.3390/nu10020258]
- Tran N.L., Barraj L.M., Heilman J.M., Scrafford C.G.: Egg consumption and cardiovascular disease among diabetic individuals: a systematic review of the literature. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2014:7 121–137
- Geiker NRW, Larsen M.L., Dyerberg J., Stender S., Astrup A.: Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. European Journal of Clinical Nutrition 2017: 1–13
- Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, et al. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. J Am Med Assoc 1999;21(281):1387e94
- Zazpe I, Beunza JJ, Bes-Rastrollo M, et al, SUN Project Investigators. Egg consumptionand risk of cardiovascular disease in the SUN project. EurJ Clin Nutr 2011;65:676e82
- Scrafford CG, Tran NL, Barraj LM, Mink PJ. Egg consumption and CHD and strokemortality: a prospective study of US adults. Public Health Nutr 2010;14:261e70.
- Spence JD, Jenkins DJA, and Davignon J. Egg yolk consumption and carotid plaque. Atherosclerosis 2012; 224(2):469-73.
- SpenceJD, Jenkins DJA, and Davignon J. Eggyolk consumptionand carotid plaque. Atherosclerosis 2012; 224(2):469-73.
- Djousse L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM. Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women. Diabetes Care2009; 32:295300
- Houston DK, Ding J, Lee JS, et al, Health ABC Study. Dietary fatand cholesterol and risk of cardiovasculardisease in older adults: the health ABC study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011;21:430e7.
- Rong Y et al. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies . British Medical Journal, 01/29/2013
Komentarze
Prześlij komentarz