Szparagi zapiekane w oscypku i cukinii + sos holenderski w zdrowszej wersji


Po raz kolejny w tym sezonie na moim blogu przepis na.... SZPARAGI 💚😃Od razu widać, że jestem miłośniczką tych warzyw, ale za co aż tak je uwielbiam?
Po pierwsze za ich wartości odżywcze, o których więcej możesz przeczytać TUTAJ!!!, po drugie za smak i po trzecie za to, że dania z ich udziałem zazwyczaj są łatwe i szybkie w przygotowaniu (same szparagi wystarczy przecież tylko umyć i ugotować co zajmuje jedynie ok. 10 min).

Tym razem proponuję Szparagi zapiekane w oscypku i cukinii polane zdrowym sosem holenderskim. To chyba jedno z moich ulubionych dań z tymi warzywami. Szparagi w połączeniu z charakterystycznym smakiem oscypka i sosem holenderskim moim zdaniem smakują obłędnie. Jeśli wcześniejsze przepisy nie zachęciły Was do jedzenia szparagów to koniecznie wypróbujcie ten przepis 😉.

Idealne na popołudniową przekąskę, II śniadanie ,jak również o na kolację, lunch w pracy, czy też obiad, ale pod warunkiem że będziemy je serwować z dodatkiem węglowodanów złożonych np. w postaci pełnoziarnistego pieczywa, brązowego ryżu czy kaszy gryczanej 🍴.  



Szparagi zapiekane w oscypku i cukinii 
polane zdrowym sosem holenderskim




Składniki (na ok. 3 porcje):
  • Szparagi – 1 pęczek
  • Cukinia – 1 mała sztuka
  • Oscypek – 1/3 sztuki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka

Składniki na sos holenderski – zdrowsza wersja:
  •  Mleko krowie – 1 szklanka (dobrze sprawdzi się również napój roślinny, np. owsiany/ ryżowy)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 5 łyżek – są niezbędne, gdyż to one nadają charakterystyczny „serowy” posmak !!!
  • Mąka pszenna razowa – 2 łyżki (w wersji bezglutenowej można zamienić na kukurydzianą)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Cebula suszona – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – ½ łyżeczki
  • Musztarda sarepska – ½ łyżeczki
  • Kolendra - zmielone nasiona – ¼ łyżeczki
  • Pieprz biały – do smaku
  • Sól – odrobinka do smaku


Przygotowanie:
  1. Szparagi dokładnie myjemy, oczyszczamy i odcinamy/ odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy tak przygotowane szparagi w wodzie przez ok. 8 minut sprawdzając ich miękkość widelcem (powinny być ugotowane na półtwardo, gdyż potem będą jeszcze zapiekane, ważne aby nie były rozgotowane bo będą się rozpadały) à wskazówki jak przygotować i gotować szparagi znajdziesz TUTAJ !!! 
  2. Cukinię kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, które kolejno grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
  3. Oscypek kroimy na cienkie plasterki.
  4. Na pasek grillowanej cukinii kładziemy plasterki oscypka, następnie układamy po 2-3 szparagi i zwijamy całość w rulon. Podobnie postępujemy z resztą ugotowanych szparagów.
  5. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobinką masła/ oleju. Wierzch roladek przy użyciu pędzelka smarujemy olejem rzepakowym.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez ok. 20 minut (tak aby oscypek się rozpuścił).
  7. Przygotowujemy sos holenderski: wszystkie składniki blendujemy dokładnie, a następnie przelewamy sos do rondelka i powoli zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Najlepiej serwować go od razu po przygotowaniu - na ciepło, jeśli jednak chcemy podać sos na zimno to po zdjęciu z ognia powinniśmy mieszać go aż do wystudzenia, gdyż w przeciwnym wypadku na wierzchu może zrobić się kożuch.

SMACZNEGO 😉🍴



Dla ciekawych - co kryje się w tej potrawie?


Wartości odżywcze i energetyczne:


Spożywając to danie dostarczamy naszemu organizmowi dużej porcji białka roślinnego, sporych ilości błonnika pokarmowego, jak również witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, magnezupotasu, żelaza i cynku 😋.   


Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą