Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami


Szukasz pomysłu na szparagi? Zachęcam do wypróbowania smakowitej, łatwej i szybkiej w wykonaniu sałatki z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami🍴. Jest to prawdziwa bomba odżywcza dla naszego organizmu, który dzięki niej otrzyma porządną porcję białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, a także witamin (głównie witaminy A, E, C, kwasu foliowego) i składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, żelaza oraz cynku). Głównym składnikiem sałatki są… SZPARAGI. Jeśli chcesz dowiedzieć się co dobrego skrywają w sobie szparagi oraz na co zwrócić uwagę podczas zakupu szparagów i jak je gotować to odsyłam TUTAJ.

Kiedy spożywać taką sałatkę?
Moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako przekąska na drugie śniadanie bądź podwieczorek, którą w prosty sposób możemy zabrać do pracy/szkoły, jak również jako pomysł na zdrową kolację. Pamiętajmy tylko aby odpowiednio dobrać wielkość porcji.
Drugie śniadanie i podwieczorek to przekąski, dlatego ich objętość powinna być znacznie mniejsza niż objętość np. kolacji.  
Aby nasz posiłek był pełnowartościowy spożywajmy taką sałatkę z pełnoziarnistym pieczywem, gdyż w składnikach sałatki nie ma produktu węglowodanowego.
Do dzieła 😉


Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami


Składniki (na ok. 4 porcje):
  • Szparagi zielone – 1 pęczek (500g)
  • Awokado – 1 sztuka
  • Pomidorki – 2 średnie sztuki  (mogą być również koktajlowe wtedy ok. 10 sztuk)
  • Pomidorki suszone z oliwy - 4 sztuki
  • Mix sałat – ilość dowolna (ja dałam ok. 1/3 opakowania)
  • Ser Mozarella – ½ kulki (ok. 63g)
  • Ocet balsamiczny - do smaku
  • Pieprz, ulubione przyprawy ziołowe – do smaku

Przygotowanie:
  1. Szparagi myjemy i odłamujemy/ odcinamy zdrewniałe końcówki. 
  2. Obieramy szparagi zaczynając od główki ku dołowi (jeśli szparagi, którymi dysponujemy są cienkie lub średniej grubości to nie ma konieczności ich obierania).
  3. Szparagi gotujemy w wodzie przez ok. 8-10 minut sprawdzając ich miękkość widelcem (dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie rozgotowane bo będą się rozpadały) à wskazówki jak przygotować i gotować szparagi znajdziesz TUTAJ !!!  
  4. Po ugotowaniu szparagi od razu wkładamy do miski z zimną wodą, aby je zahartować – dzięki temu nie utracą smaku ani koloru.
  5. Pomidorki kroimy na średniej wielkości kawałki ( koktajlowe możemy na połówki lub ćwiartki), awokado w kostkę, a suszone pomidorki na drobne kawałeczki.
  6. Mozarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Do miski wsypujemy mix sałat, dodajemy pokrojone pomidorki, awokado, ugotowane szparagi, startą mozarellę i suszone pomidorki.
  8. Wszystko mieszamy.
  9. Doprawiamy do smaku pieprzem, octem balsamicznym i ulubionymi przyprawami ziołowymi i gotowe 😊

Pamiętajmy, iż najlepiej podawać taką sałatkę z pełnoziarnistym/ razowym pieczywkiem 😊

SMACZNEGO 😉🍴



A dla dociekliwych...



Jak widzimy spożycie jednej porcji takiej sałatki sprawia, że nasz organizm otrzymuje potężną dawkę wartościowych składników odżywczych. Dostarczamy sobie sporej ilości białka, zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego, który nie tylko wspiera prawidłową perystaltykę jelit, ale sprawia także, że sałatka syci na dłużej.

Co więcej 1 porcja sałatki zapewnia zaspokojenie naszego zapotrzebowania na:

  •  wapń w 14%,
  •  magnez w ponad 17%,
  • potas w 41%,
  • kwas foliowy – w ok. 72%,
  • witaminę C – w ponad 100% !!!


Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą