Czy warto zdrowo się odżywiać?
Mój poprzedni wpis (LINK)
stanowił wyjaśnienie podstawowego w nauce o żywieniu pojęcia, jakim jest
„dieta”. Wiemy już, że rozumienie tego terminu nie ogranicza się jedynie do
diet stosowanych w celu zmniejszenia masy ciała (odchudzających) oraz że
stosowana przez nas dieta może być potocznie mówiąc niezdrowa (niedoborowa/ niezbilansowana) lub zdrowa (dobrze zbilansowana, pełnowartościowa/ racjonalna).
Dziś zaś postaram się przekonać Was,
że WARTO SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ J
Ale zanim……
Krótkie przypomnienie…..
ZDROWA / PEŁNOWARTOŚCIOWA/ ZBILANSOWANA DIETA, inaczej racjonalne odżywianie się to taki sposób planowania
żywienia, dzięki któremu dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników
odżywczych i energetycznych w odpowiednich ilościach i proporcjach dostosowanych
do potrzeb organizmu z uwzględnieniem wieku, płci, stanu fizjologicznego, stanu
zdrowia, trybu życia i rodzaju wykonywanej pracy”[1,2].
Mówiąc prościej jest to żywienie
dostosowane do potrzeb naszego organizmu, które zapewnia jego właściwe i
sprawne funkcjonowanie.
Wielokrotnie w mediach słyszymy
wypowiedzi największych ekspertów ds. żywienia, którzy przekonują nas, iż podstawową korzyścią płynącą z prawidłowego
odżywiania się jest utrzymanie dobrego stanu zdrowia.
Jest to oczywiście zgodne z prawdą…
jednak zbyt ogólne aby przekonać nas i
zmotywować do zdrowego odżywiania się. No bo… co to tak właściwie dla
nas znaczy? Dobry stan zdrowia, czyli jaki? Na co konkretnie wpływa ta zdrowa
dieta?
Postaram się przedstawić Wam
temat bardziej szczegółowo i namacalnie, przytaczając też wyniki pewnych badań
naukowych potwierdzających określone pozytywne działania pełnowartościowej diety.
Do sedna….
Jakie korzyści pociąga za sobą stosowanie zdrowej diety?
1.
Lepsze
samopoczucie
Jest to moim
zdaniem najszybciej odczuwalny pozytywny skutek zdrowego odżywiania się.
Poprawa samopoczucia może pojawić się już
nawet po pierwszym tygodniu od wprowadzenia zmian w naszej diecie.
Początkowo przejawia się to uczuciem lekkości po posiłku, potem także większym
zadowoleniem, entuzjazmem i radością z życia.
Jak to się dzieje?
Wiele składników
odżywczych wpływa na układ nerwowy
powodując zwiększoną produkcję neuroprzekaźników (m.in. serotoniny – tzw. „hormonu szczęścia”) oddziałując
tym samym na nastrój człowieka. Wyniki wielu badań naukowych wskazują iż niedobory
takich składników jak: kwas foliowy, witamina B1, B6, B12, nienasycone kwasy
tłuszczowe omega-3, czy żelazo mogą powodować znaczne obniżenie nastroju, a
nawet stany depresyjne [3,4,5].
Zdrowa dieta dostarcza nam wszystkich
niezbędnych składników odżywczych, a zatem zapobiega wszelkim niedoborom a wraz
z nimi złemu samopoczuciu J
2.
Ładniejszy
wygląd ciała
Jak wiemy
nadmierna masa ciała jest najczęściej spowodowana nadmierną ilością spożywanych
kalorii. Zdrowa dieta to taka, która dostarcza
składników energetycznych w ilościach zgodnych z potrzebami organizmu,
dzięki czemu zapobiega rozwojowi nadwagi
i otyłości. Ponadto zdrowe odżywianie korzystnie oddziałuje na naszą przemianę materii oraz procesy wchłaniania i trawienia
składników pożywienia. Dzięki regularnemu spożywaniu posiłków unikamy ataków wilczego głodu i łatwiej
jest nam się kontrolować aby nie podjadać pomiędzy posiłkami. U osób ćwiczących
odpowiednia dieta ułatwia także budowanie masy mięśniowej [1,2].
3.
Lepsza
sprawność fizyczna
Zdrowa dieta bez dwóch zdań w sposób istotny
wpływa na wydolność naszego organizmu oraz zwiększenie możliwości adaptacji do
aktywności fizycznej. Liczy się nie tylko podaż odpowiedniej ilości energii,
ale również składników odżywczych (białek,
tłuszczy, węglowodanów, witamin i składników mineralnych). Różnego rodzaju stany niedoborowe (np. niedobory żelaza,
witamin B1, B2, B6) obniżają nasze zdolności do podejmowania aktywności
fizycznej [6,7].
Turski i wsp. prowadzili badania nad
zależnościami pomiędzy sposobem odżywiania się kobiet w wieku 20-50 lat
ćwiczących fitness, a ich wydolnością fizyczną. Otrzymane przez nich wyniki
wykazały, iż wydolność kobiet była wprost proporcjonalna od częstotliwości
jedzenia mięsa, mleka, jaj, warzyw i owoców, zaś odwrotnie proporcjonalna do
częstotliwości jedzenia słodyczy. Również niespożywanie śniadań wiązało się z
gorszą wydolnością. Gibkość ciała była lepsza u kobiet, które rzadziej
spożywały słodycze. [8]
4.
Zdrowy
stan skóry, włosów i paznokci
Codzienny sposób
żywienia odgrywa kluczową rolę utrzymaniu w dobrej kondycji stanu naszej skóry,
włosów i paznokci.
Nagata i wsp. opublikowali artykuł, w
którym próbowali odpowiedzieć na pytanie
jak dieta może wpływać na procesy starzenia się skóry. Przebadali 716
japońskich kobiet. Wyniki ich pracy pokazały, iż wyższe spożycie tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych
były istotnie związane ze zwiększoną elastycznością skóry. Większe spożycie zielonych i żółtych warzyw
wiązały się natomiast ze zmniejszeniem liczby zmarszczek.
Spożycie tłuszczów nasyconych było zaś odwrotnie proporcjonalne do powstawania
zmarszczek na skórze[9].
W innych
badaniach zauważono również, iż wyższe
spożycie witaminy C i kwasu
linolowego oraz niższe spożycie
tłuszczów i węglowodanów wiąże się z lepszym wyglądem skóry[10].
A zatem w długiej
perspektywie czasowej zdrowa dieta może spowolnić starzenie się naszej skóry.
5.
Sprawniejsza
praca przewodu pokarmowego
Prawidłowo
dobrany sposób żywienia usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Właściwie dobrana
dieta może nie tylko skutecznie zapobiegać, ale również łagodzić różnego typu
zaburzenia w pracy układu pokarmowego. Zdrowa dieta zapobiega pojawieniu się m.in. takich dolegliwości jak: wzdęcia,
zaparcia, zgaga, czy nadmierne gazy [1,2].
6.
Mniejsze
ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych
Zdrowa dieta
oparta na nieprzetworzonych produktach, bogata w warzywa i owoce stanowi
kluczowy czynnik w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych, do których zaliczamy:
- choroby układu krążenia (gł. choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał, udar, nadciśnienie tętnicze, zwężenia tętnic, tętniaki)
- niektóre choroby nowotworowe (rak sutka u kobiet, rak gruczołu krokowego u mężczyzn, rak żołądka, rak jelita grubego)
- otyłość i nadwaga
- cukrzyca typu 2
- niektóre choroby układu trawiennego (stany zapalne woreczka żółciowego, kamica żółciowa, niektóre choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, uchyłkowatość jelit)
- próchnica zębów
- osteoporoza
7.
Wzrost
odporności
Dieta
niedoborowa w niektóre składniki odżywcze ( witaminy, karotenoidy i pierwiastki
śladowe) może zaburzać odpowiedź odpornościową naszego organizmu.
Oddziaływanie
mikroelementów i witamin na układ immunologiczny człowieka jest
wielokierunkowe.
Niedostateczna
podaż witaminy A z pożywieniem może
prowadzić do dysfunkcji limfocytów (komórek biorących udział w tworzeniu
odpowiedzi odpornościowej organizmu), niedobory witamin C oraz E
skutkują zmniejszoną odpornością na infekcje.
Przy niedostatecznej podaży z dietą witamin
B5, B6 oraz kwasu foliowego może
dojść do upośledzenia odporności komórkowej i humoralnej. Pierwiastki śladowe
wywierające wpływ na układ immunologiczny to przede wszystkim cynk, selen i żelazo [11].
8. Lepsza sprawność umysłowa
Leszczyńska
i Pisulewski w swojej pracy przedstawili wnioski, jakie wyciągnęli na podstawie
przeglądu różnych badań naukowych dotyczących wpływu wybranych składników
pożywienia na aktywność psychofizyczną ludzi. Stwierdzili oni, iż niewłaściwa
dieta wpływa na stan naczyń krwionośnych zwiększając znacznie ryzyko miażdżycy,
co może w efekcie końcowym prowadzić do pogorszenia sprawności umysłowej, a u
ludzi starszych może skutkować przedwczesną demencją. Autorzy publikacji
wskazali również, iż znajdujące się w diecie przeciwutleniacze, m.in. witaminy C, E, β- karoten mogą znacznie
opóźniać, a nawet zapobiegać spadkowi
aktywności umysłowej. Odpowiednie stężenie ww. witamin we krwi zapobiega bowiem uszkodzeniom centralnego
systemu nerwowego oraz procesowi powstawania zmian w naczyniach krwionośnych
[12].
Literatura:
[1] Jarosz M. Praktyczny
Podręcznik Dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa, 2012
[2] Gawęcki J. Żywienie
człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. Wyd. PWN, Warszawa 2010
[3] Karakuła H., Opolska A. Kowal A.
i wsp. Czy dieta ma wpływ na nasz nastrój? Znaczenie
kwasu foliowego i homocysteiny. Pol. Merk. Lek., 2009, XXVI, 152,
136
[4] Wilczyńska A. Kwasy tłuszczowe
w leczeniu i zapobieganiu depresji. Psychiatria Polska, 2013, tom XLVII (4), 657–666
[5]Benton D., Donohoe T.R. The effects of nutrients on mood. Public
Health Nutrition, 1999: 2(3a), 403–409 403
[6] Brownlie T., Utermohlen V., Hinton P.S. i wsp. Marginal iron deficiency without anemia impairs aerobic adaptation
among previously untrained women. Am.J. Clin. Nutr, 2002, 75(4), 7340-7342
[7] Beek van der E.J., Dokkum van W., Wedel M.
i wsp. Thiamin, riboflavin and vitamin
B6: impact of restricted intake on physical performance in man. J. Am Coll. Nutr., 1994, 3(6),
629-640
[8] Turski W., Małkowska J., Buczyńska J., Wydolność fizyczna kobiet
20–50-letnich ćwiczących fitness a ich codzienne odżywianie
[9] Nagata C, Nakamura K,
Wada K. Association of dietary fat, vegetables and antioxidant
micronutrients with skin ageing in Japanese women. British Journal od Nutrition 2010; 103: 1493-1498
[10] Cosgrove MC, Franco
OH, Granger SP. Dietary
nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women.
American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86: 1225-1231
[11] Krzysik M., Biernat J., Grajeta H. Wpływ wybranych
składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz.
II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm
człowieka. Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133
[12] Leszczyńska T., Pisulewski
M. P. Wpływ wybranych składników żywności
na aktywność psychofizyczną człowieka. ŻYWNOŚĆ. Nauka.
Technologia. Jakość, 2004, 1 (38), 12 – 24
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń