Indyk/ kurczak pod kołderką z zielonego groszku
Indyk/ kurczak pod kołderką z zielonego groszku
Składniki (na
ok 2 porcje):
·
Pierś z indyka lub kurczaka bez skóry – 200g
·
Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
·
Groszek zielony mrożony – 1/2 opakowania
·
Natka pietruszki – 1-2 łyżki
·
Sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
·
Ziemniaki gotowane, koperek
·
Surówka z marchwi i pora: marchew, por (biała część), jabłko, natka
pietruszki, sok z cytryny, pieprz, sól, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Indyka posypujemy ulubionymi przyprawami do mięsa, zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180-200⁰C przez ok. 20 min
- Groszek gotujemy w małej ilości wody, miksujemy z olejem lub oliwą, zieleniną i doprawiamy do smaku (sok z cytryny, pieprz, sól).
- Na pierś z indyka wykładamy groszkowe puree, posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem) oraz z surówką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz