Indyk/ kurczak pod kołderką z zielonego groszku

Indyk/ kurczak pod kołderką z zielonego groszku


Składniki (na ok 2 porcje):

·         Pierś z indyka lub kurczaka bez skóry – 200g
·         Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
·         Groszek zielony mrożony –  1/2 opakowania
·         Natka pietruszki – 1-2 łyżki
·         Sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

·         Ziemniaki gotowane, koperek

·         Surówka z marchwi i pora:  marchew, por (biała część), jabłko, natka pietruszki, sok z cytryny, pieprz, sól, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Indyka posypujemy ulubionymi przyprawami do mięsa, zawijamy w folię i pieczemy w temp. 180-200⁰C przez ok. 20 min
  • Groszek gotujemy w małej ilości wody, miksujemy z olejem lub oliwą, zieleniną i doprawiamy do smaku (sok z cytryny, pieprz, sól).
  • Na pierś z indyka wykładamy groszkowe puree, posypujemy natką pietruszki.
  • Podajemy z gotowanymi ziemniakami (posypanymi koperkiem) oraz z surówką.


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty

Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.