Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 11 grudnia 2017

ZADANIE 11:
Zjedz 2 porcje owoców w ciągu dnia.



Wskazówki:
  • 1 porcja owoców  to ok. 80-100g części jadalnych (nie wliczając pestek, skórki jeśli jej nie spożywamy, ogryzka itp.) produktów świeżych, gotowanych, mrożonych lub 20g owoców suszonych

1 porcja w praktyce:
1 średnie jabłko, 1 gruszka, 1 banan, 1 pomarańcza, 2 mandarynki, 2 kiwi, ½ dużego grejpfruta, 1/3 mango, 3 śliwki, 2 plastry arbuza, 3 plastry ananasa, 1 mała garstka winogron, 1 szklanka owoców drobnych, jak czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, borówki

  • Pamiętajmy, że największym bogactwem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego charakteryzują się owoce świeże!!!
  • Owoce suszone stanowią skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych, zatem również stanowią wartościowy produkt, ale…. nie zapominajmy, iż mają również wysoką kaloryczność.
  • Dżemy, konfitury, syropy, musy owocowe – to przetwory, do których zwykle producenci dodają znaczne ilości cukru i innych dodatków, a zawartość w nich wsadu owocowego waha się w bardzo szerokich granicach, dlatego nie możemy ich traktować jako porcji owoców!!!
  • Jedną z dwóch porcji owoców możemy zastąpić ewentualnie świeżo wyciskanym sokiem owocowym, jednak pamiętajmy, iż sok owocowy zawiera znikomą ilość błonnika w porównaniu z owocem świeżym.

Tyle na dziś, ale obiecuję, że do tematu owoców na blogu na pewno  jeszcze wrócimy.


POWODZENIA J

Komentarze

Popularne posty

Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.