Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 11 grudnia 2017
ZADANIE 11:
Zjedz 2 porcje owoców w ciągu dnia.
Wskazówki:
- 1 porcja owoców to ok. 80-100g części jadalnych (nie wliczając pestek, skórki jeśli jej nie spożywamy, ogryzka itp.) produktów świeżych, gotowanych, mrożonych lub 20g owoców suszonych
1 porcja w praktyce:
1
średnie jabłko, 1 gruszka, 1 banan, 1 pomarańcza, 2 mandarynki, 2 kiwi, ½
dużego grejpfruta, 1/3 mango, 3 śliwki, 2 plastry arbuza, 3 plastry ananasa, 1
mała garstka winogron, 1 szklanka owoców drobnych, jak czereśnie, wiśnie,
truskawki, jagody, maliny, borówki
- Pamiętajmy, że największym bogactwem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego charakteryzują się owoce świeże!!!
- Owoce suszone stanowią skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych, zatem również stanowią wartościowy produkt, ale…. nie zapominajmy, iż mają również wysoką kaloryczność.
- Dżemy, konfitury, syropy, musy owocowe – to przetwory, do których zwykle producenci dodają znaczne ilości cukru i innych dodatków, a zawartość w nich wsadu owocowego waha się w bardzo szerokich granicach, dlatego nie możemy ich traktować jako porcji owoców!!!
- Jedną z dwóch porcji owoców możemy zastąpić ewentualnie świeżo wyciskanym sokiem owocowym, jednak pamiętajmy, iż sok owocowy zawiera znikomą ilość błonnika w porównaniu z owocem świeżym.
Tyle na dziś, ale obiecuję, że do
tematu owoców na blogu na pewno jeszcze
wrócimy.
POWODZENIA J
Komentarze
Prześlij komentarz