Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 14 grudnia 2017

ZADANIE 14:
Wypij min. 2 duże szklanki mleka lub innych mlecznych napojów fermentowanych.



Wskazówki:

1.       Mleko możemy zastąpić mlecznym napojem fermentowanym np. jogurtem, kefirem bądź maślanką.

2.  Unikajmy jednak spożywania mlek smakowych, jak również jogurtów owocowych, smakowych maślanek i kefirów, serków homogenizowanych owocowych i smakowych itp. Do tego typu produktów zazwyczaj dodawane są spore ilości cukru lub jego zamienników, a także dodatków w postaci aromatów i wzmacniaczy smaku, zaś wsad owocowy w tych produktach jest znikomy. Lepiej dla naszego zdrowia jeśli kupimy jogurt naturalny i sami wkroimy do niego nasze ulubione owoce.

3.      Wybierajmy mleko do 2% tłuszczu.

4.  Wybierając jogurty naturalne, maślanki i kefiry obowiązkowo sprawdzajmy ich skład. Omijajmy te produkty, do których producent  dodał mleko w proszku.


Dla dociekliwych:

Mleko i produkty mleczne to bardzo cenne produkty w żywieniu człowieka! Ich skład jest bardzo urozmaicony, co oznacza, że dostarczają całej gamy składników odżywczych dla organizmu. Zawierają:
·         białko o wysokiej wartości odżywczej,
·         wapń (łatwo przyswajalny),
·         fosfor, potas, magnez, jod, cynk, miedź, mangan, kobalt,
·         witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy),
·         witaminy A i D.

Zalecane 2 szklanki mleka (lub innych mlecznych napojów fermentowanych jak maślanka, jogurt naturalny, kefir) realizują 60% dziennego zapotrzebowania na wapń u osoby dorosłej.

Produktem mlecznym najbogatszym w wapń są sery podpuszczkowe (żółte), ale pomimo tego, że 100g takiego sera może pokryć nawet całkowicie dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej powinniśmy ograniczać ich spożycie, ponieważ są one również bogate w tłuszcz zwierzęcy, a co za tym idzie cholesterol, jak również dostarczają dużej ilości kalorii.



POWODZENIA J

Komentarze

Popularne posty

Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.