Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 14 grudnia 2017
ZADANIE 14:
Wypij
min. 2 duże szklanki mleka lub innych mlecznych napojów fermentowanych.
Wskazówki:
1.
Mleko możemy zastąpić mlecznym napojem fermentowanym np. jogurtem, kefirem bądź maślanką.
2. Unikajmy
jednak spożywania mlek smakowych, jak również jogurtów owocowych, smakowych
maślanek i kefirów, serków homogenizowanych owocowych i smakowych itp. Do
tego typu produktów zazwyczaj dodawane są spore ilości cukru lub jego
zamienników, a także dodatków w postaci aromatów i wzmacniaczy smaku, zaś wsad
owocowy w tych produktach jest znikomy. Lepiej dla naszego zdrowia jeśli kupimy
jogurt naturalny i sami wkroimy do niego nasze ulubione owoce.
3. Wybierajmy mleko do 2% tłuszczu.
4. Wybierając jogurty naturalne, maślanki i
kefiry obowiązkowo sprawdzajmy ich skład. Omijajmy
te produkty, do których producent dodał
mleko w proszku.
Dla dociekliwych:
Mleko i produkty mleczne to bardzo cenne produkty w żywieniu człowieka!
Ich skład jest bardzo urozmaicony, co oznacza, że dostarczają całej gamy
składników odżywczych dla organizmu. Zawierają:
·
białko
o wysokiej wartości odżywczej,
·
wapń
(łatwo przyswajalny),
·
fosfor,
potas, magnez, jod, cynk, miedź, mangan, kobalt,
·
witaminy
z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas foliowy),
·
witaminy
A i D.
Zalecane 2 szklanki mleka (lub innych mlecznych
napojów fermentowanych jak maślanka, jogurt naturalny, kefir) realizują 60% dziennego zapotrzebowania na
wapń u osoby dorosłej.
Produktem mlecznym najbogatszym w wapń są sery podpuszczkowe (żółte), ale pomimo
tego, że 100g takiego sera może pokryć
nawet całkowicie dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej powinniśmy ograniczać ich spożycie, ponieważ są one również bogate w tłuszcz zwierzęcy, a co za tym
idzie cholesterol, jak również dostarczają dużej ilości kalorii.
POWODZENIA J

Komentarze
Prześlij komentarz