Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 19 grudnia 2017
ZADANIE 19:
Zastanów
się nad zdrowszym świątecznym menu. Może można zastosować jakieś zdrowsze
zamienniki w czasie przygotowywania świątecznych rarytasów?
Wskazówki:
1. Kluczowa
zasada: wszystkie potrawy przygotowane samodzielnie są lepsze niż ich gotowe
sklepowe odpowiedniki!!! Dlaczego? Gotowe potrawy (np. barszcze, pierogi,
uszka) bardzo często zawierają w składzie niepotrzebne substancje dodatkowe,
wzmacniacze smaku, aromaty, które niekoniecznie są bezpieczne dla naszego
zdrowia. Jeśli zaś sami przygotowujemy potrawy – sami decydujemy o ich składzie
i proporcjach poszczególnych składników, dzięki temu mamy 100% pewności co tak
naprawdę kryje się w naszej potrawie J
No dobrze
sami przygotowujemy potrawy świąteczne na nasze stoły – to już ustalone, ale co
zrobić żeby te potrawy były zdrowsze niż tradycyjne?
2. Zdrowsze wersje potraw możemy uzyskać przez zmianę niektórych produktów na ich zdrowsze
odpowiedniki, np. zamianę:
· mąki pszennej na mąkę orkiszową, żytnią razową,
pszenną razową, gryczaną, owsianą, migdałową itp.
· makaronu „jasnego” na makaron pełnoziarnisty
·
pszenicy na kaszę jaglaną, grykę, ryż brązowy
· majonezu ze sklepu na „majonez” własnej roboty
(np. z serka wiejskiego i jajka) lub jogurt naturalny, czy grecki
· cukru na stevię bądź erytrytol
Pomyśl: W
których potrawach mógłbyś zastosować takie zamienniki?
3.
Możemy także ograniczyć ilość niektórych produktów dodawanych do potraw, jak:
·
cukier
·
majonez
4. Wiele potraw wigilijnych składa się ze
zdrowych składników, czasem wystarczy tyko zmienić
sposób ich przygotowania, np.:
· zrezygnować z tłustej okrasy na bazie oleju i
cebuli, a zamiast tego można cebulkę uparować na patelni podlewając niewielką
ilością wody lub przygotować jakiś inny zdrowy sos (np. na bazie jogurtu)
· zamiast smażyć możemy przygotować potrawy innymi
technikami kulinarnymi, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii
lub naczyniu żaroodpornym, duszenie bez obsmażania
Pomyśl: Jakimi technikami kulinarnymi możesz
przygotować zaplanowane na Święta potrawy?
5. Możemy pomyśleć również nad wypróbowaniem całkiem nowych zdrowych
świątecznych przepisów, np. piernik z fasoli
Poszukaj: Przepisów na nowe potrawy, które są zdrowe i wydaje Ci się, iż mogą okazać się strzałem w
Twoje kubki smakowe J
POWODZENIA
J
Komentarze
Prześlij komentarz