Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 19 grudnia 2017

ZADANIE 19:
Zastanów się nad zdrowszym świątecznym menu. Może można zastosować jakieś zdrowsze zamienniki w czasie przygotowywania świątecznych rarytasów?



Wskazówki:

1. Kluczowa zasada: wszystkie potrawy przygotowane samodzielnie są lepsze niż ich gotowe sklepowe odpowiedniki!!! Dlaczego? Gotowe potrawy (np. barszcze, pierogi, uszka) bardzo często zawierają w składzie niepotrzebne substancje dodatkowe, wzmacniacze smaku, aromaty, które niekoniecznie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli zaś sami przygotowujemy potrawy – sami decydujemy o ich składzie i proporcjach poszczególnych składników, dzięki temu mamy 100% pewności co tak naprawdę kryje się w naszej potrawie J

No dobrze sami przygotowujemy potrawy świąteczne na nasze stoły – to już ustalone, ale co zrobić żeby te potrawy były zdrowsze niż tradycyjne?

2. Zdrowsze wersje potraw możemy uzyskać przez zmianę niektórych produktów na ich zdrowsze odpowiedniki, np. zamianę:
·    mąki pszennej na mąkę orkiszową, żytnią razową, pszenną razową, gryczaną, owsianą, migdałową itp.
·        makaronu „jasnego” na makaron pełnoziarnisty
·         pszenicy na kaszę jaglaną, grykę, ryż brązowy
·    majonezu ze sklepu na „majonez” własnej roboty (np. z serka wiejskiego i jajka) lub jogurt naturalny, czy grecki
·        cukru na stevię bądź erytrytol

PomyślW których potrawach mógłbyś zastosować takie zamienniki?
  

3.       Możemy także ograniczyć ilość niektórych produktów dodawanych do potraw, jak:
·         cukier
·         majonez

4.  Wiele potraw wigilijnych składa się ze zdrowych składników, czasem wystarczy tyko zmienić sposób ich przygotowania, np.:
·   zrezygnować z tłustej okrasy na bazie oleju i cebuli, a zamiast tego można cebulkę uparować na patelni podlewając niewielką ilością wody lub przygotować jakiś inny zdrowy sos (np. na bazie jogurtu)
·  zamiast smażyć możemy przygotować potrawy innymi technikami kulinarnymi, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym, duszenie bez obsmażania

PomyślJakimi technikami kulinarnymi możesz przygotować zaplanowane na Święta potrawy?  


5.   Możemy pomyśleć również nad wypróbowaniem całkiem nowych zdrowych świątecznych przepisów, np. piernik z fasoli 

Poszukaj: Przepisów na nowe potrawy, które są zdrowe i  wydaje Ci się, iż mogą okazać się strzałem w Twoje kubki smakowe J



POWODZENIA J

Komentarze

Popularne posty

Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.