Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 22 grudnia 2017
ZADANIE 22:
Przygotuj
zdrową sałatkę.
Wskazówki:
Zdrowa sałatka, podobnie jak każdy zdrowy posiłek powinna składać się z kilku elementów:
1.
Porcja
warzyw (i owoców):
· warzywa i owoce mogą być podane w różnej formie: gotowane, grillowane,
pieczone, surowe, suszone (pamiętajmy, iż największych ilości witamin i
składników mineralnych dostarczą nam warzywa w
postaci SUROWEJ)
· warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi całej
gamy witamin i składników mineralnych,
jak również błonnika pokarmowego
2.
Dodatek
węglowodanowy:
·
ważne, aby były to węglowodany złożone, np.:
ü
brązowy
ryż
ü
grube
kasze (gryczana, pęczak)
ü
makaron
pełnoziarnisty i razowy
ü
produkty na
bazie nieprzetworzonej mąki (razowej)
ü
razowe
pieczywo
3.
Dodatek
białkowy:
·
do sałatek możemy dodawać:
ü
suche nasiona roślin
strączkowych
ü
chude mięso (drobiowe)
ü
ryby
ü
jaja
ü
twarogi i sery podpuszczkowe
4.
Dodatek
zdrowego tłuszczu:
· jest on potrzebny nie tylko do prawidłowego
funkcjonowania naszego układu nerwowego, mózgu i hormonów, ale zapewnia również
lepsze wchłanianie witamin w nim rozpuszczalnych (A, D, E, K) oraz zawiera
cenne kwasy tłuszczowe omega- 3 o działaniu przeciwzapalnym
·
jako dodatek zdrowego tłuszczu do sałatek dobrze
sprawdzą się:
ü
olej
rzepakowy lub oliwa z oliwek
ü
awokado
ü
orzechy
ü
pestki i
nasiona (np. pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu)
5.
Zioła
i przyprawy:
·
to element, który wzbogaci dodatkowo smak naszej
sałatki
·
pamiętajmy tylko żeby wybierać przyprawy ziołowe
(bazylia, oregano, tymianek, majeranek, cząber, pietruszka, koperek itp. ) i
uważnie sprawdzać skład mieszanek ziołowych, gdyż często zawierają one spory
dodatek soli
·
dodatkowo zioła usprawniają działanie naszego
przewodu pokarmowego i procesy trawienne
·
unikajmy gotowych sosów do sałatek z uwagi na
znajdujące się w nich obfite ilości dodatków oraz cukru
Dzięki tym kilku składnikom mamy pyszny i pełnowartościowy
posiłek J
Przykładowy przepis:
Sałatka z łososiem i serkiem wiejskim
Składniki:
- Sałata lodowa
- Rzodkiewka
- Papryka czerwona
- Kukurydza
- Łosoś z puszki w sosie własnym – źródło białka i zdrowego tłuszczu
- Serek wiejski – źródło białka i wapnia
- Słonecznik – źródło zdrowego tłuszczu oraz wielu składników mineralnych
- Pieprz ziołowy do smaku
- Ulubione zioła (np. zioła prowansalskie) do smaku
- Pieczywo pełnoziarniste – źródło węglowodanów złożonych
Przygotowanie:
- Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę i paprykę kroimy na drobno. Dodajemy kukurydzę i serek wiejski.
- Łososia z puszki dokładnie odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Doprawiamy pieprzem ziołowym i ulubionymi ziołami.
- Wszystko mieszamy.
- Ziarna słonecznika podprażamy chwilę na suchej patelni i posypujemy sałatkę.
- Spożywamy z pieczywem pełnoziarnistym.
SMACZNEGO i POWODZENIA
J
Komentarze
Prześlij komentarz