Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 22 grudnia 2017

ZADANIE 22:
Przygotuj zdrową sałatkę.



Wskazówki

Zdrowa sałatka, podobnie jak każdy zdrowy posiłek powinna składać się z kilku elementów:

1.       Porcja warzyw (i owoców):
·   warzywa i owoce mogą być podane w różnej formie: gotowane, grillowane, pieczone, surowe, suszone (pamiętajmy, iż największych ilości witamin i składników mineralnych dostarczą nam warzywa w  postaci SUROWEJ)
· warzywa i owoce dostarczają naszemu organizmowi całej gamy witamin i składników mineralnych, jak również błonnika pokarmowego 

2.       Dodatek węglowodanowy:
·         ważne, aby były to węglowodany złożone, np.:
ü  brązowy ryż
ü  grube kasze (gryczana, pęczak)
ü  makaron pełnoziarnisty i razowy
ü  produkty na bazie nieprzetworzonej mąki (razowej)
ü  razowe pieczywo

3.       Dodatek białkowy:
·         do sałatek możemy dodawać:
ü  suche nasiona roślin strączkowych
ü  chude mięso (drobiowe)
ü  ryby
ü  jaja
ü  twarogi i sery podpuszczkowe

4.       Dodatek zdrowego tłuszczu:
·     jest on potrzebny nie tylko do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, mózgu i hormonów, ale zapewnia również lepsze wchłanianie witamin w nim rozpuszczalnych (A, D, E, K) oraz zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega- 3 o działaniu przeciwzapalnym
·         jako dodatek zdrowego tłuszczu do sałatek dobrze sprawdzą się:
ü  olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
ü  awokado
ü  orzechy
ü  pestki i nasiona (np. pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu)

5.       Zioła i przyprawy:
·         to element, który wzbogaci dodatkowo smak naszej sałatki
·         pamiętajmy tylko żeby wybierać przyprawy ziołowe (bazylia, oregano, tymianek, majeranek, cząber, pietruszka, koperek itp. ) i uważnie sprawdzać skład mieszanek ziołowych, gdyż często zawierają one spory dodatek soli
·         dodatkowo zioła usprawniają działanie naszego przewodu pokarmowego i procesy trawienne
·         unikajmy gotowych sosów do sałatek z uwagi na znajdujące się w nich obfite ilości dodatków oraz cukru

Dzięki tym kilku składnikom mamy pyszny i pełnowartościowy posiłek J


Przykładowy przepis:

Sałatka z łososiem i serkiem wiejskim
Składniki:
  • Sałata lodowa
  • Rzodkiewka
  • Papryka czerwona
  • Kukurydza
  • Łosoś z puszki w sosie własnym – źródło białka i zdrowego tłuszczu
  • Serek wiejski – źródło białka i wapnia
  • Słonecznik – źródło zdrowego tłuszczu oraz wielu składników mineralnych
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Ulubione zioła (np. zioła prowansalskie) do smaku
  • Pieczywo pełnoziarniste – źródło węglowodanów złożonych

Przygotowanie:
  1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę i paprykę kroimy na drobno. Dodajemy kukurydzę i serek wiejski.
  2. Łososia z puszki dokładnie odsączamy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  3. Doprawiamy pieprzem ziołowym i ulubionymi ziołami.
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Ziarna słonecznika podprażamy chwilę na suchej patelni i posypujemy sałatkę.
  6. Spożywamy z pieczywem pełnoziarnistym.



SMACZNEGO  i  POWODZENIA J

Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą