Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 15 grudnia 2017

ZADANIE 15:
W dniu dzisiejszym zjedz 5 porcji warzyw.



Wskazówki:

1.      1 porcja warzyw to ok. 80 – 100g części jadalnych produktów świeżych, gotowanych, czy też mrożonych
1 porcja w praktyce to :
ok. 1 średni ogórek, 1 mały pomidor, ½ papryki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 szklanka surówki z warzyw, ½ szklanki fasoli/ ciecierzycy/ soczewicy, 1 duża garść fasoli szparagowej, ½ cukinii, ½ kalafiora, ½ brokułu, 5 liści sałaty, 5 garści jarmużu, 4 garści szpinaku, 1 szklanka groszku zielonego, 1 szklanka soku warzywnego

2.   Pamiętajmy, że największym bogactwem witamin i składników mineralnych cieszą się surowe warzywa. Każda ich obróbka (zwłaszcza długotrwałe działanie wysokiej temperatury) powoduje straty witamin i składników mineralnych.

3. Warzywa możemy spożyć pod postacią surówki, bądź sałatki, ale uważajmy na niezdrowe, wysokokaloryczne dodatki w postaci wysokoprzetworzonych produktów, jak gotowe sosy i majonezy.

4.  Jedną z porcji możemy zastąpić świeżo wyciskanym sokiem warzywnym, ale pamiętajmy, że pozbywamy się wtedy sporej części cennego składnika jakim jest błonnik pokarmowy.

5.   Dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do naszej diety jest sporządzanie koktajli warzywnych oraz warzywno-owocowych. Wskazówki jak przygotować zdrowy, pełnowartościowy koktajl (w ramach przypomnienia) znajdziecie na blogu: LINK 


Dla dociekliwych:

Warzywa są produktami szczególnie bogatymi w witaminy i składniki mineralne.

Dzięki ich spożywaniu dostarczamy naszemu organizmowi całego szeregu aktywnych biologicznie substancji, m.in. witaminy C, E, kwas foliowy, ale również selen, beta- karoten, likopen, flawonoidy, izoflawony oraz błonnik pokarmowy.
Działają one na nasz organizm hamując namnażanie się niekorzystnych komórek, chronią nasze DNA przed powstawaniem mutacji, regulują działanie układu hormonalnego oraz pobudzają nasz układ odpornościowy do działania.

Zatem nie bez przyczyny IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) umieszcza warzywa w podstawie piramidy. Produkty te powinny być bazą/ podstawą naszych jadłospisów.

Wykazywano niejednokrotnie w wielu badaniach, iż dieta obfitująca w warzywa zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego (w tym nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu) oraz zachorowania na chorobę nowotworową.

Ważną grupę stanowią również suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soja, soczewica, ciecierzyca), które stanowią cenne źródło białka roślinnego.

Więcej o warzywach z pewnością w przyszłości na blogu J


POWODZENIA J

Komentarze

Popularne posty

Sałatka z zielonymi szparagami, awokado i pomidorkami

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.