Zdrowy Kalendarz Adwentowy – Wyzwanie na 15 grudnia 2017
ZADANIE 15:
W
dniu dzisiejszym zjedz 5 porcji warzyw.
Wskazówki:
1. 1
porcja warzyw to ok. 80 – 100g
części jadalnych produktów świeżych, gotowanych, czy też mrożonych
1 porcja w praktyce to :
ok. 1 średni
ogórek, 1 mały pomidor, ½ papryki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 2-3 łodygi selera
naciowego, 1 szklanka surówki z warzyw, ½ szklanki fasoli/ ciecierzycy/
soczewicy, 1 duża garść fasoli szparagowej, ½ cukinii, ½ kalafiora, ½ brokułu,
5 liści sałaty, 5 garści jarmużu, 4 garści szpinaku, 1 szklanka groszku
zielonego, 1 szklanka soku warzywnego
2. Pamiętajmy, że największym bogactwem witamin i składników mineralnych
cieszą się surowe warzywa. Każda ich obróbka (zwłaszcza długotrwałe
działanie wysokiej temperatury) powoduje straty witamin i składników
mineralnych.
3. Warzywa możemy spożyć pod postacią surówki, bądź sałatki, ale uważajmy na
niezdrowe, wysokokaloryczne dodatki w postaci wysokoprzetworzonych produktów,
jak gotowe sosy i majonezy.
4. Jedną z porcji możemy zastąpić świeżo wyciskanym sokiem warzywnym, ale
pamiętajmy, że pozbywamy się wtedy
sporej części cennego składnika jakim jest błonnik pokarmowy.
5. Dobrym pomysłem na przemycenie warzyw do
naszej diety jest sporządzanie koktajli
warzywnych oraz warzywno-owocowych. Wskazówki jak przygotować zdrowy,
pełnowartościowy koktajl (w ramach przypomnienia) znajdziecie na blogu: LINK
Dla dociekliwych:
Warzywa są produktami szczególnie bogatymi w witaminy i składniki mineralne.
Dzięki ich spożywaniu dostarczamy naszemu
organizmowi całego szeregu aktywnych biologicznie substancji, m.in. witaminy C, E, kwas foliowy, ale
również selen, beta- karoten, likopen, flawonoidy, izoflawony oraz błonnik pokarmowy.
Działają one na nasz organizm hamując namnażanie się niekorzystnych komórek, chronią nasze DNA przed
powstawaniem mutacji, regulują działanie układu hormonalnego oraz pobudzają
nasz układ odpornościowy do działania.
Zatem nie bez przyczyny IŻŻ (Instytut Żywności i
Żywienia) umieszcza warzywa w podstawie piramidy. Produkty te powinny być bazą/ podstawą naszych jadłospisów.
Wykazywano niejednokrotnie w wielu badaniach, iż dieta obfitująca w warzywa zmniejsza ryzyko
chorób układu sercowo- naczyniowego (w tym nadciśnienia tętniczego, zawału
serca, udaru mózgu) oraz zachorowania na
chorobę nowotworową.
Ważną grupę stanowią również suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soja,
soczewica, ciecierzyca), które stanowią cenne
źródło białka roślinnego.
Więcej o warzywach z pewnością w przyszłości na
blogu J
POWODZENIA J

Komentarze
Prześlij komentarz