Drożdżowe bułeczki z budyniem

Jeśli jesteście fanami drożdżówek różnego rodzaju, ale jednocześnie chcecie zdrowo się odżywiać i jesteście przeciwni sklepowym drożdżówkom, których skład ciągnie się jak porządna lista zakupów na co najmniej kolejny tydzień właśnie znaleźliście się w odpowiednim miejscu ☺
Dziś specjalnie dla drożdżówkowych Łasuchów przygotowałam przepis na zdrowszą wersję bułeczek drożdżowych z budyniem. Zapraszam po przepis!!! ☺


Drożdżowe bułeczki z budyniem

Składniki (na ok. 20 sztuk):

na ciasto:
  •  mąka tortowa – 2 szklanki (240g)
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 2 szklanki (260g)
  • drożdże – 50g
  • mleko 0,5% tłuszczu – 1 szklanka
  • jajka rozmiar L – 2 sztuki
  • cukier do zaczynu – 1 łyżka
  • erytrol zmielony na puder/ stewia do smaku (w zależności od tego jak słodkie bułeczki chcemy uzyskać, ja proponuję dać do ciasta ok. 1/3 szklanki erytrolu, bądź ok. ½ łyżeczki czystej stewi)

na budyń:
  • mąka krupczatka – 1/3 szklanki
  • mleko 0,5% tłuszczu – 1 szklanka
  • aromat waniliowy/ migdałowy – kilka kropli
  • erytrol zmielony na puder/ stewia do smaku (zależnie od tego jak słodki budyń chcemy uzyskać)


Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ugotowania budyniu: do 1/3 przygotowanego mleka wsypujemy mąkę i erytrol oraz dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek (to bardzo ważne!). Pozostałe 2/3 mleka zagotowujemy, następnie do gotującego się mleka dodajemy część mleka wymieszanego z mąką i erytrolem cały czas gotując i energicznie mieszając. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Potem przygotowujemy rozczyn: podgrzewamy mleko, łączymy z drożdżami, cukrem oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na piankę.
  4. Wsypujemy mąkę i wyrabiajmy ciasto, aż będzie odklejało się od rąk.
  5. Dodajemy aromat śmietankowy oraz erytrol w pudrze lub stewię.
  6. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość).
  7. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto.
  8. Rozpłaszczamy ciasto rękoma, tak aby miało ono grubość ok. 2 cm i wycinamy kółka dużym kubkiem.
  9. Na każde wycięte kółko nakładamy łyżeczkę budyniu i sklejamy dokładnie końce, tak żeby powstała kula. 
  10. Z ciasta powinno wyjść ok. 20 bułeczek.
  11. Gotowe drożdżówki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 1 godzinę.
  12. Po godzinie wstawiamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut  w temp. 180⁰C. 
  13. Możemy wierzch bułeczek posypać erytrolem w pudrze lub zmielonymi wiórkami kokosowymi. I GOTOWE ☺ 


 SMACZNEGO ☺

A na koniec dla ciekawskich...
Bułeczki są częściowo przygotowane z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, dzięki czemu dostarczają pewnych ilości cennego błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a także kwasu foliowego!!! 
Praktycznie NIE ZAWIERAJĄ CUKRU (poza tym do rozczynu aby wyrosły drożdże), zamiast którego użyty został erytrol lub stewia, czyli znacznie zdrowsze zamienniki.
Co więcej przygotowany samodzielnie na bazie mleka budyń sprawia, że dostarczamy organizmowi również niezbędnego dla naszych kości Ca.
Dodatkowo 1 bułeczka z budyniem ma tylko 118 kcal, a co za tym idzie na małe co nieco np. na podwieczorek mogą pozwolić sobie również osoby będące na diecie 

Wartość energetyczna i odżywcza 1 bułeczki:


Kcal 
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
Błonnik pokarmowy [g]
Ca [mg]
Kwas foliowy [μg]
Bez nadzienia
103
3,75
1,00
20,15
1,35
23
53
Z budyniowym nadzieniem
118
4,46
1,10
23,00
1,43
40
55,4


Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą