Podstawowe zasady zdrowego żywienia cz. 1.
Z poprzednich postów wiemy już,
czym jest „dieta”, czym jest „zdrowa dieta” oraz jakie korzyści może nam ona zapewnić. Skoro już przekonaliśmy się, że warto jeść zdrowo to dziś trochę o podstawowych zasadach
zdrowego żywienia 😊
Profesor Stanisław Berger –
polski biochemik i fizjolog żywienia, który przyczynił się znacząco do rozwoju
nauki o żywieniu człowieka zaproponował proste do zapamiętania reguły zdrowej
diety powszechnie znane pod nazwą - ZASADY „ 7U”:
1 U – UROZMAICENIE:
Powinniśmy dbać, aby nasze
potrawy były jak najbardziej zróżnicowane pod względem produktów wchodzących w
ich skład. Ważne jest aby w posiłkach znalazły się produkty ze wszystkich grup
żywności uwzględnionych w piramidzie zdrowego żywienia (warzywa , owoce,
produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, tłuszcze). Każdy
produkt jest bogatszy w jedne składniki odżywcze, a uboższy w inne, dlatego im
większa różnorodność spożywanych przez nas produktów tym pewniejsze jest, że
dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych do jego prawidłowego
funkcjonowania składników odżywczych, zapobiegając jednocześnie niedoborom i
ich negatywnym skutkom.
2 U – UMIARKOWANIE:
Ta
zasada dotyczy głównie ilości spożywanych przez nas pokarmów. Ważny jest umiar,
czyli spożywanie ilości zgodnych z potrzebami organizmu, a więc unikanie spożywania
zbyt małych a także zbyt dużych ilości pożywienia. Wskaźnikiem ułatwiającym nam
określenie czy aby na pewno spożywamy odpowiednie ilości pokarmów jest nasza
masa ciała. Jeżeli utrzymuje się ona w granicach normy i ani nie tyjemy, ani
nie chudniemy oznacza to iż jemy zgodnie z naszymi potrzebami. Jeśli tyjemy tzn.,
że jemy zbyt dużo, zaś jeśli chudniemy to zbyt mało w stosunku do naszego
zapotrzebowania.
3 U – UREGULOWANIE:
Dotyczy nie tylko pór spożywania posiłków i
częstości ich konsumpcji. Ważne jest także aby wielkość oraz jakość
poszczególnych posiłków była w miarę stała.
Takie uregulowanie usprawnia
pracę naszego przewodu pokarmowego, zapobiega hipoglikemii (spadkom stężenia
glukozy- „cukru” we krwi), a także zapewnia stałe dostarczanie energii
niezbędnej organizmowi do działania oraz pozwala nam lepiej kontrolować
odczucia głodu i sytości, a przez to unikać podjadania niezdrowych przekąsek
pomiędzy posiłkami.
4 U - UMIEJĘTNOŚĆ PRZYGOTOWYWANIA POTRAW DO SPOŻYCIA
To reguła bardzo złożona.
Po pierwsze są pewne techniki
przygotowywania potraw, które są zdrowsze, jak np. gotowanie, duszenie bez obsmażania,
pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym, czy grillowanie na patelni ale…
Istnieją również takie techniki kulinarne, przez które nasze potrawy stają się
obfite w tłuszcz oraz podczas których zachodzą pewne chemiczne przemiany
związków zawartych w żywności powodujące w efekcie powstanie substancji
szkodliwych dla organizmu . Do nich możemy zaliczyć smażenie, zwłaszcza w
głębokim tłuszczu, duszenie z uprzednim obsmażaniem, panierowanie potraw
itp.
Po drugie jest mnóstwo różnych
zasad przygotowywania posiłków tak, aby jak najmniej straciły one na swoich
wartościach odżywczych. Przykładowo gotowanie warzyw przez długi czas powoduje
duże straty witamin i składników mineralnych, duże ilości wody użytej do
gotowania sprawiają natomiast, iż duża część składników odżywczych przechodzi
do wywaru, a tylko niewielka zostaje w produkcie, zaś rozgotowywanie makaronów
podnosi ich indeks glikemiczny (IG).
5 U - UPRAWIANIE SPORTU:
Regularna
i umiarkowana aktywność fizyczna jest powszechnie zalecana wszystkim ludziom.
Oczywiście powinna ona być dostosowana indywidualnie do każdej osoby z uwzględnieniem
jej sprawności fizycznej, kondycji, stanu zdrowia, wieku oraz płci.
Oznacza to, iż dla jednaj osoby
będzie to godzinne bieganie, dla innych dwugodzinny trening na siłowni, zaś dla
jeszcze innych po prostu 30- minutowy codzienny spacer. Ruch pozwala bowiem nie
tylko na utrzymanie zgrabnej figury, ale przede wszystkim wpływa na wszystkie
układy w naszym organizmie pomagając nam utrzymać zdrowie przez długie lata
życia.
6 U - UNIKANIE NADMIARU:
Jak
to często ludzie sobie powtarzają……
„Wszystko jest dla ludzi.” albo……
„Przecież nie można sobie wszystkiego ograniczać, trzeba mieć też trochę
przyjemności.”
Ta zasada łączy się trochę z
zasadą uregulowania, kładzie jednak większy nacisk na niedopuszczanie do
nadmiernej konsumpcji niektórych produktów. Niektóre
pokarmy spożywane bowiem w nadmiernych ilościach mogą wywierać negatywny
wpływ na działanie naszego organizmu.
Spożywanie
w umiarkowanych ilościach tłuszczy, cukru, soli, alkoholu nie spowoduje, że od
razu zachorujemy na śmiertelną chorobę, ale kiedy spożywamy te produkty
regularnie i w nadmiarze?
- Tłuszcze są niezbędnym składnikiem, naszej diety, ale powinny być to głównie tłuszcze pochodzenia roślinnego. Nadmiar tłuszczy zwierzęcych (nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu) prowadzi w dłuższym okresie czasu do szeregu chorób układu krążenia, a nawet zawału, czy udaru.
- Spożywanie niewielkich ilości słodyczy w ciągu tygodnia nie budzi zastrzeżeń, ale objadanie się nimi codziennie z pewnością doprowadzi do szeregu chorób poczynając od otyłości, kończąc na cukrzycy, miażdżycy i innych.
- Sól polepsza smak naszych potraw, ale jej nadmiar jest szkodliwy, głównie dla naszego układu krążenia i prowadzi do nadciśnienia tętniczego.
7 U – UŚMIECHANIE SIĘ:
Nikomu z nas chyba nie trzeba
tłumaczyć tej zasady. Pogoda ducha, pozytywne nastawienie do życia i samego
siebie, unikanie stresów oraz umiejętność cieszenia się nawet z drobnych rzeczy
ma bardzo pozytywny wpływ na całe nasze życie.
Tym pozytywnym akcentem oraz
szerokim uśmiechem do Was 😄
i z wielką nadzieją, że weźmiecie sobie owe zasady
do serca kończę ten pościk 😁
Komentarze
Prześlij komentarz