Babeczki bananowe
Propozycja na zdrowy, smaczny i szybki w wykonaniu deser? → Babeczki bananowe 😉 👌 - sprawdzą się idealnie, zarówno jako dodatek do niedzielnej kawusi, jak również jako II śniadanie czy podwieczorek w ciągu tygodnia. Ich wykonanie zajmuje tylko chwilkę, dlatego przygotujemy je z łatwością w przypadku niezapowiedzianych gości, a ich babeczkowa forma sprawia, że w prosty sposób je zapakujemy i zabierzemy do szkoły czy pracy 😊.
Dodatkowy atut? → są zdrowe, zatem spokojnie możemy po nie sięgnąć bez żadnych wyrzutów sumienia 😉. Drobna modyfikacja - zamiana mąki pszennej na gryczaną oraz cukru na banany pozwoliła na stworzenie zdrowego i smacznego wypieku (no ale pamiętajcie, że wszystko z umiarem więc może nie koniecznie zdrowe będzie spożycie wszystkich na raz 😜).
Babeczki nie zawierają glutenu - są zatem również dobrą i bezpieczną propozycją na deser dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu.
Co mają w sobie babeczki?
👉 Mąka gryczana stanowi bardzo dobre źródło Białka Roślinnego (14 g białka roślinnego/100 g mąki), a białka gryki jak pokazują badania skutecznie pomagają w obniżeniu "złego" cholesterolu LDL. Ponadto jest bogata w Błonnik Pokarmowy, który również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, m.in. poprawiając naszą gospodarkę lipidową, dając uczucie sytości, chroniąc przed zaparciami i chorobami jelita grubego. Co więcej w mące gryczanej znajdziemy duże ilości Magnezu, Potasu, Wapnia, Selenu oraz Witamin z grupy B.
👉 Banany mogą pochwalić się dużą zawartością Magnezu, Potasu, Karotenoidów, Witaminy B6, Witaminy C oraz Błonnika Pokarmowego.
👉 Maślanka, która dodatkowo wzbogaci wypiek w pewną (niewielką bo w przepisie użyta jest w małych ilościach) porcję Wapnia, Magnezu, Witamin z grupy B. Ponadto w maślance znajdują się Bakterie Fermentacji Mlekowej, co sprawia, iż maślanka zwiększa ilość dobroczynnych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym.
Jak widzimy taki deser jest dużo zdrowszą wersją tradycyjnych babeczek z cukrem i oczyszczoną mąką pszenną, zatem zachęcam do wypróbowania przepisu 😊
Dodatkowy atut? → są zdrowe, zatem spokojnie możemy po nie sięgnąć bez żadnych wyrzutów sumienia 😉. Drobna modyfikacja - zamiana mąki pszennej na gryczaną oraz cukru na banany pozwoliła na stworzenie zdrowego i smacznego wypieku (no ale pamiętajcie, że wszystko z umiarem więc może nie koniecznie zdrowe będzie spożycie wszystkich na raz 😜).
Babeczki nie zawierają glutenu - są zatem również dobrą i bezpieczną propozycją na deser dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu.
Co mają w sobie babeczki?
👉 Mąka gryczana stanowi bardzo dobre źródło Białka Roślinnego (14 g białka roślinnego/100 g mąki), a białka gryki jak pokazują badania skutecznie pomagają w obniżeniu "złego" cholesterolu LDL. Ponadto jest bogata w Błonnik Pokarmowy, który również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, m.in. poprawiając naszą gospodarkę lipidową, dając uczucie sytości, chroniąc przed zaparciami i chorobami jelita grubego. Co więcej w mące gryczanej znajdziemy duże ilości Magnezu, Potasu, Wapnia, Selenu oraz Witamin z grupy B.
👉 Banany mogą pochwalić się dużą zawartością Magnezu, Potasu, Karotenoidów, Witaminy B6, Witaminy C oraz Błonnika Pokarmowego.
👉 Maślanka, która dodatkowo wzbogaci wypiek w pewną (niewielką bo w przepisie użyta jest w małych ilościach) porcję Wapnia, Magnezu, Witamin z grupy B. Ponadto w maślance znajdują się Bakterie Fermentacji Mlekowej, co sprawia, iż maślanka zwiększa ilość dobroczynnych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym.
Jak widzimy taki deser jest dużo zdrowszą wersją tradycyjnych babeczek z cukrem i oczyszczoną mąką pszenną, zatem zachęcam do wypróbowania przepisu 😊
Składniki (na ok 11 szt.):
- Banany – 2szt. (im bardziej dojrzałe tym słodsze będą nasze babeczki)
- Mąka gryczana – ¾ szklanki
- Jajko – 1 szt. (wielkość M)
- Maślanka – ½ szklanki
- Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- Ekstrakt waniliowy
- Sól – malutka szczypta
- Płatki migdałowe – opcjonalnie do posypania wierzchu babeczek
Przygotowanie:
- Banana rozdrabiamy widelcem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza płatkami migdałów) i dokładnie miksujemy.
- Silikonowe foremki do babeczek wypełniamy masą i opcjonalnie wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
SMACZNEGO 😋😊
Komentarze
Prześlij komentarz