Słone kuleczki owsiane

Taka przekąska sprawdzi się idealnie jako II śniadanie bądź podwieczorek niemal w każdych warunkach -  w domu, w szkole, w pracy, w podróży, na wycieczce, gdyż bez problemu można spakować kuleczki do pudełeczka 💼. Jest to również dobra przekąska na stół dla zaproszonych gości. Dodatkowo do jej przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników i ok. 35 min z naszej puli czasu 😏

Co więcej po te kuleczki bez najmniejszych wątpliwości mogą sięgać osoby dbające o zdrowie, gdyż znajdziemy w nich spore ilości Błonnika Pokarmowego, składników mineralnych, jak Magnez, Potas, Cynk, Miedź, Mangan. Fosfor, a również pewne ilości Wapnia oraz całą gamę Witamin z grupy B.



Składniki (na ok. 35 szt.):
  • płatki owsiane (najlepiej zwykłe lub górskie) – 1 szklanka
  • jajko – 1 sztuka
  • masło orzechowe (bez oleju palmowego i soli) – 2 łyżki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. W międzyczasie blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.
  3. Po 15 minutach formujemy mokrymi dłońmi malutkie kuleczki i układamy je na blaszce.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok. 10-13 minut (do momentu aż lekko się zarumienią).
    
Wartość odżywcza i energetyczna*:
   * Dla osób, których zapotrzebowanie to ok. 1900-2000 kcal optymalne będzie spożycie ok. 9 słonych kuleczek w ramach II śniadania bądź podwieczorku czy przekąski.

   
     SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą