Krakersy w pełnoziarnistej odsłonie


Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę na imprezę, seans filmowy bądź mecz? Jeśli tak to trafiłeś pod dobry adres. Przedstawiam Wam przepis na pikantne, chrupiące i przede wszystkim zdrowe krakersy pełnoziarniste. Stanowią idealny zamiennik sklepowych chipsów, paluszków, krakersów i innych słonych przekąsek i są od nich dużo zdrowsze. Znajdziemy w nich całą gamę witamin z grupy B, w tym ogromne ilości kwasu foliowego, spore ilości wapnia, magnezu, potasu, potężną dawkę błonnika pokarmowego oraz całkiem pokaźną ilość białka. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a cała sztuka polega na tym, aby jak najcieniej rozwałkować ciasto oraz aby wyciągnąć je z piekarnika we właściwym czasie. Te dwie czynności są najważniejsze i dzięki nim uzyskamy pyszne i chrupiące krakersy.  



Krakersy w pełnoziarnistej odsłonie

Składniki:

Suche:
  • Mąka pszenna razowa -200 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 3 łyżki
  • Sezam, nasiona – 1 łyżka
  • Cebula suszona – 1 łyżka
  • Czosnek suszony – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 ½ łyżeczki
  • Kurkuma – ¼ łyżeczki
  • Kminek, nasiona całe – ½ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa, tarta – ¼ łyżeczki
  • Pieprz świeżo mielony – mała szczypta
Mokre:
  • Koncentrat pomidorowy – 2 pełne łyżeczki
  • Woda – 120 ml
  • Sól – ½ łyżeczki


Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki.
  3. Mokre składniki przelewamy do suchych, początkowo mieszamy łyżką, potem ręką, a następnie przez chwilę dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli masę ciężko nam wymieszać -dolewamy trochę wody, jednak ciasto powinno być zwarte, niezbyt klejące i powinno w miarę łatwo dać się rozwałkować. Stolnicę wałek oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy  na grubość ok. 1–3mm (im cieniej, tym krakersy wyjdą bardziej chrupiące).
  4. Nożem kroimy placek na czworokąty lub trójkąty dowolnej wielkości.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia układamy nasze krakersy.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez  ok. 15–20 minut. Koniecznie pamiętajmy, aby zaglądać do nich co jakiś czas podczas pieczenia, ponieważ łatwo się przypalają!!! Wyjmujemy je z piekarnika, kiedy staną się przyrumienione i chrupiące, ale jeszcze nie przypalone 😜 .

SMACZNEGO 😏


A dla dociekliwych...


Wartość odżywcza krakersów 
i porównanie z tradycyjnymi krakersami ze sklepu:




Komentarze

Popularne posty

„DIETA” – co tak naprawdę oznacza?

Właściwe nawadnianie – co to oznacza? Ile powinniśmy pić? – cz.1.

Szparagi zapiekane z szynką i mozzarellą