Krakersy w pełnoziarnistej odsłonie
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę na imprezę, seans filmowy bądź mecz? Jeśli tak to trafiłeś pod dobry adres. Przedstawiam Wam przepis na pikantne, chrupiące i przede wszystkim zdrowe krakersy pełnoziarniste. Stanowią idealny zamiennik sklepowych chipsów, paluszków, krakersów i innych słonych przekąsek i są od nich dużo zdrowsze. Znajdziemy w nich całą gamę witamin z grupy B, w tym ogromne ilości kwasu foliowego, spore ilości wapnia, magnezu, potasu, potężną dawkę błonnika pokarmowego oraz całkiem pokaźną ilość białka. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a cała sztuka polega na tym, aby jak najcieniej rozwałkować ciasto oraz aby wyciągnąć je z piekarnika we właściwym czasie. Te dwie czynności są najważniejsze i dzięki nim uzyskamy pyszne i chrupiące krakersy.
Krakersy w pełnoziarnistej odsłonie
Składniki:
Suche:
- Mąka pszenna razowa -200 g
- Płatki drożdżowe
nieaktywne – 3 łyżki
- Sezam, nasiona – 1 łyżka
- Cebula suszona – 1 łyżka
- Czosnek suszony – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia –
1 ½ łyżeczki
- Kurkuma – ¼ łyżeczki
- Kminek, nasiona całe –
½ łyżeczki
- Gałka muszkatołowa,
tarta – ¼ łyżeczki
- Pieprz świeżo mielony – mała szczypta

- Koncentrat pomidorowy –
2 pełne łyżeczki
- Woda – 120 ml
- Sól – ½ łyżeczki
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
- W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, początkowo mieszamy łyżką, potem ręką, a następnie przez chwilę dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli masę ciężko nam wymieszać -dolewamy trochę wody, jednak ciasto powinno być zwarte, niezbyt klejące i powinno w miarę łatwo dać się rozwałkować. Stolnicę wałek oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1–3mm (im cieniej, tym krakersy wyjdą bardziej chrupiące).
- Nożem kroimy placek na czworokąty lub trójkąty dowolnej wielkości.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia układamy nasze krakersy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez ok. 15–20 minut. Koniecznie pamiętajmy, aby zaglądać do nich co jakiś czas podczas pieczenia, ponieważ łatwo się przypalają!!! Wyjmujemy je z piekarnika, kiedy staną się przyrumienione i chrupiące, ale jeszcze nie przypalone 😜 .
SMACZNEGO 😏
A dla dociekliwych...
Wartość odżywcza krakersów
i porównanie z tradycyjnymi krakersami ze sklepu:
i porównanie z tradycyjnymi krakersami ze sklepu:
Komentarze
Prześlij komentarz